Миловановић: Стање у поплављеном подручју се смирује, почиње градња Дринског насипа :: Semberija INFO ::

 

Миловановић: Стање у поплављеном подручју се смирује, почиње градња Дринског насипа


Као резултат падавина у претходном периоду, посебно у подручју ријека Уне и Сане доћи ће до благог пораста ријеке Саве, али то неће изазвати никакве проблеме. Ни ријека Дрина неће повећавати водостај и грађани могу бити мирни, рекао је рекао је данас директор ЈУ Воде Српске Мирослав Миловановић. 
 
Највећа количина падавина је била у ноћи између сриједе и четвртка и највеће проблеми су били у сливовима Уне и Сане на подручју Костајнице и Новог Града, док је стање у сливу ријеке Милошевице на подручју Добоја било задовољавајуће, првенствено захваљујући радовима које су прошле године предузели ЈУ Воде Српске и локална управа, нагласио је Миловановић.
 
Према његовим ријечима током викенда се очекују мање количине падавина, које не би требале изазвати било какве проблеме у сливовима ријека у Српској.
 
Миловановић је најавио и да ће током ове године Воде Српске уложити око 50 милиона КМ у радове на регулацији водотокова, уређење каналске мреже, градњу насипа и реконструкцију црпних станица. Један од најважнијих пројеката је и почетак градње Дринског насипа у Семберији.
 
„У наредних 7 до 10 дана, очекујемо сагласност Европске инвестиционе банке, након чега ћемо потписати уговор за прву фазу изградње Дринског насипа укупне вриједности 1.980.000 КМ, као и уговор за регулацију ријека Студен и Јадар у општини Милићи вриједности 1.940.000 КМ. Министарство пољопривреде Републике Српске ће истовремено уложити средства у реконструкцију главног ободног канала у Семберији који је стварао проблеме 2014. године “ најавио је Миловановић.
 
Према његовим ријечима, ускоро треба очекивати и наставак улагања у градњу друге фазе Дринског насипа ка Павловић мосту. Најавио је и наставак реконструкције црпних станица: Бегов пут у Бијељини, више црних станица у Новом граду и Ивањском Пољу у Броду чуме ће све црпне станице у РС бити потпуно обновљене.


 
Одговарајући на питање зашто раније није завршена градња Дринског насипа, Миловановић је појаснио да је 2014. године Влада Српске обезбиједила новац за градњу комплетне трасе али су се грађани побунили због експроријације земљишта на предвиђеној траси, као и износа надокнаде за земљиште које би им требало бити одузето. Тадашња градска управа није могла ријешити та питање, због чега је Свјетска банка је, у складу са својим правилима, да ни један грађанин не може остати незадовољан, повукла већ обезбјеђена кредитна средства.
 
„Зато је Влада РС промијенила финансијера и сада је то Европска банка за обнову и развој. Дински насип је, да није било ових проблема, могао бити завршен прије 1 или 2 године. Ове године почињемо прву фазу градње и, вјероватно ћемо ићи и  у другу фазу“ појаснио је Миловановић. 
 
Међу 50 милиона КМ које ће Воде Српске ове године уложити у радове на водотоцима су и: уговори за рехабилитацију Врбаса у урбаном дијелу Бања Луке у износу од 5,6 милиона КМ без ПДВ, рехабилитацију Босне у Модричи и заштиту насеља Добора од високих вода вриједности 5,3 милиона, ријеке Лијешањи Граб у Добоју вриједности 2,4 милиона, ријеке Хоча у Зворнику вриједности 2,3 милиона, ријеке Милошевице у Приједору вриједности преко 3,2 милиона КМ, али и  свих црпних станица у Семберији вриједности 6 милиона и 250 000 КМ. 

Данас ће, како је рекао Миловановић, бити потписан уговор за рјешавање проблема клизишта на ријеци Сави у Козарској Дубици и Градишци 
 
Од 2010, нарочито 2014. Влада Републике српске је, из различитих извора, у систем одбрана од поплава до данас уложила око 250 милиона КМ Тим новцем је урађена регулација и уређење водотокова у 43 локалне заједнице на 322 локације. 
 
У Бијељину је уложено 57 милиона КМ, Козарску Дубицу 20, Градишкау19, Братунац 13,5, Требиње 10 , Зворник 9, Шековиће 7, Бања Луку 6, Шамац 5 , Приједор преко 4,5 и Добој преко 2 милиона КМ.

(Семберија инфо)