Обиљежен Дан Илијашке бригаде :: Semberija INFO ::

 

Обиљежен Дан Илијашке бригаде


У Бијељини је данас, у порти манастира свете Петке обиљежен Дан Илијашке бригаде. Наиме , прије 31. године формирана је Илијашка бригада која је током ратних година изнијела тежак терет стварања и очувања Републике Српске.

-Уз помоћ пријатеља из Удружења грађана „Пријатељи Илијаша“ и ове године смо се, као и свих претходних, окупили овдје да се присјетимо дана оснивања бригаде, њеног ратног пута али и да се њених погинулих бораца сјетимо и од Бога затражимо спас за њихове душе“, рекао је Миленко Зупур у име УГ „Пријатељи Илијаша“.
Спомен обиљежје у порти манастира свете Петке садржи 1264 имена, бораца и цивилних жртава рата настрадалих на подручју Илијаша, Вогошће и Рајловца. За њихове душа данас су запаљене свијеће и служен парастос.

Према ријечима Божидара Савића, ратног команданта Илијашке бригаде, борци под његовом командом су имали изузетно захтјевну ратну задаћу на потезу између Средње Босне и Сарајева гдје су били изложени сталним нападима. Најжешћа акција се десила 1995. године када је насупрот 3500 бораца Илијашке бригаде било око 23000 противничких војника.



-Ни тада нам нису могли ништа и од тада се ова бригада називала и Велики бедем. Тај , на почетку рата камен а на његовом крају бедем, уградили смо у Републику Српску да бисмо данас сви боље живјели“, изјавио је Савић.
-Окупили смо се овдје да одамо почаст погинулим борцима Илијашке бригаде и да се помолимо за спасење њихових душа. Овдје смо и да се присјетимо колико високу цијену смо платили да бисмо данас имали слободну Републику Српску“, рекао је градоначелник Града Бијељина Љубиша Петровић додавши да су бројна питања у вези статуса демобилисаних бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида и даље неријешена.

Семберија инфо