Угљевички Центар за културу прославио крсну славу: Култура завичај краси :: Semberija INFO ::

 

Угљевички Центар за културу прославио крсну славу: Култура завичај краси


Центар за културу "Филип Вишњић", који је носилац свих културних активности на подручју Угљевика, прославио је данас крсну славу Свете Ћирила и Методија.

Директор ове културне установе Давор Марковић честитао  је свим запосленима славу и пожелио да наставе добар рад из претходног периода.

Марковић је истакао да је до сада у Центру за културу организовано више од 600 културних догађаја те да је остварена сарадња са културним центрима са обје обале ријеке Дрине.

-Циљ је да одржимо ниво културних дешавања, да наставимо и даље стазама успијеха-нагласио је Марковић.

Умјетнички директор Предраг Вујевић рекао је да су Свети Ћирило и Методије заштитни знак ове културне установе јер су они утемељивачи словенске културе и писмености.



-Центар за културу у свом раду организује на годишњем нивоу 50 догађаја. Трудимо се да у нашој локалној средини заступимо све сегменте културног живота од позоришта, галеријске дјелатности, промоције књига, концерте музике. Издали смо и неколико књига од познатих аутора као што је професор Драган Симеуновић из Боеграда-рекао је Вујевић.

Он је најавио да ће у наредном периоду Центар за културу радити на побољшању културно-историјског туризма те да ће се и отворити музеј рударства.

-Овдје имамо и сталну етно-поставку, гдје су изложени предмети који су некада кориштени у домаћинствима овог краја.

Кум данашње славе био је начелник општине Угљевик Василије Перић који је честитавши запосленима крсну славу истакао да је важно развијати културу, његовати обичаје и традицију.

-Центар за културу носи име нашег великог пјесника и гуслара Филипа Вишњића који је рођен у Горњој Трнови код Угљевика. Од самог оснивања до данас смо у потпуности задовољни радом ове културне установе гдје је не одређен начин у душа нашег Угљевика-рекао је Перић.

У Центру за културу, подсјетио је Перић, одвијају се значајни културни догађаји по којима је Угљевик препознатљив широм региона али и Европе.

Перић је најавио даљу подршку општине Угљевик овој културној установи.