ПУ Дјечији вртић „Драган и Зоран“: Малишани прославили завршетак Програма припреме у години пред полазак у школу :: Semberija INFO ::

 

ПУ Дјечији вртић „Драган и Зоран“: Малишани прославили завршетак Програма припреме у години пред полазак у школу


Поводом завршетка Програма припреме у години пред полазак у школу, данас је одржана свечаност у ПУ Дјечији вртићи „Драган и Зоран“ Бијељина, којој је присуствовала и Наташа Цвијановић, помоћница министра просвјете и културе за предшколско васпитање и образовање.



Програм припреме у години пред полазак у школу реализује се у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске. Горан Гашић, директор ПУ Дјечији вртић „Драган и Зоран“ Бијељина истакао је да је Дјечији вртић „Драган и Зоран“ Бијељина једина приватна предшколска установа на територији Републике Српске која реализује Програм припреме у години пред полазак у школу.



- Ми смо ове године, као и претходних година због наших капацитета и могућности имали две васпитне групе, а 55 малишана је прошло кроз овај програм. Са малишанима су радила два дипломирана васпитача која су стекла одређена искуства за самосталан рад и за ово кратко време су показали да су квалитетни васпитачи. Током овог програма посебан акценат смо ставили на социјализацију, јер су то деца која су већину времена током свог одрастања провела у породичном окружењу са одраслима. Из тог разлога ово је била идеална прилика да у вршњачкој групи покажу све своје таленте и да  ми кроз наш рад пратећи програм предшколског васпитања и образовања утичемо да се развијају у свим аспектима и да из сваког детета за ово време извучемо најбоље. Сигуран сам да су они усвојили та нека основна знања и да ће сам полазак у школу у септембру  и први ђачки дани за њих протећи без проблема. Оно што је свакако добро јесте да су овде стекли нова познанства и другаре, а вероватно ће нека од тих другарстава трајати цео живот“, нагласио је Гашић.



Наташа Цвијановић, помоћница Министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске, подсјетила је да се Програм у години пред полазак у школу организује од 2011. године и да Влада РС учествује у реализацији овог програма кроз одређену врсту финансирања.

- Веома је важно споменути да је овај програм ове године реализован у 36 предшколских установа и 81 основној школи на простору Републике Српске. Такође, веома је важно рећи да се овај програм организује и у малим срединама гдје имамо укључен мали број будућих ученика. Мислим да је сувишно говорити колико је овај програм важан, не само да се стичу одређена елементарна знања, него се стичу и одређене навике сналажења у групи, понашање у колективу и у сваком случају учитељима је много лакше када добију ученике који су прошли кроз овај програм. Ове године Влада Републике Српске за програм издвојила је око 500.000 конвертибилних марака, а од 2011. године за овај програм обезбјеђено је скоро 5.000.000 конвертибилних марака, а око 45.000 малашина је укључено“, истакла је Цвијановићева.


Семберија инфо - С. Ристановић