РиТе Угљевик : Киша изазвала бујице на површинском копу, технолошки процес није угрожен :: Semberija INFO ::

 

РиТе Угљевик : Киша изазвала бујице на површинском копу, технолошки процес није угрожен


Киша која претходних седмица упорно пада изазвала је бујице и на површинском копу у Угљевику. Према ријечима надлежних у РиТЕ Угљевик, вода се задржава на једном дијелу копа, а радници данима вриједно раде како би спријечили посљедице, те да би производња што прије била нормализована.


 
“Без обзира на ситуацију у претходном периоду, али и најаве нових падавина, сви радници Рудника, заједно са надзорно-техничким особљем, наставиће да улажу максималне напоре како снабдијевање Термоелектране угљем ни једног момента не би било угрожено”, рекао је Драгиша Видаковић, извршни директор за послове производње угља и развој Рудника.
 
Видаковић је истакао да је приоритет нормално одвијање производње у РиТЕ Угљевик, те додао да су, захваљујући озбиљном приступу радника и њиховој правовременој реакцији, спријечене посљедице по Рудник.
 
Према ријечима Бранислава Наћића, техничког руководиоца експлоатације у РЈ Рудник, технолошки процес није угрожен, а на површинском копу угљевичког рудника у току је одводњавање.


 
“Оно што је важно да истакнем је да је наш угаљ остао ван поплављеног подручја. Вода није дошла до наших радних етажа, оне нису заплављене, тако да технолошки процес није угрожен. Ипак, проблем ће настати само ако се јаке падавине наставе. Овдје на руднику имамо четири водосабирника са укупно пет пумпи. Све те пумпе раде током цијеле године, али њихов интензитет рада зависи од количине воде”, рекао је Наћић.
 
“Због озбиљности ситуације и хитности у рјешавању новонасталих проблема више пута је била ангажована и јединица за спашавање која је максимално одговорила задатку. Посебно је било изазовно радити у ноћним условима када је усљед јаког интензитета падања кише доток воде био већи него што то може примити водосабирник у Јужном ревиру”, додао је он.


 
Експлоатација угља биће настављена одмах по престанку падавина и оспособљавања саобраћајница на копу.
 
“Од почетка године је било преко 50 кишних дана. Испуњење плана откривке за мај, у ком смо имали 13 кишних дана, је 76%. С обзиром на тренутне временске прилике, већ сада је јасно да ће то имати негативан утицај на остварење плана производње у јуну у пуном капацитету. Само до 12. јуна, имали смо седам кишних дана у том мјесецу”, објаснио је је Бојан Бојић, технички руководилац Радне цјелине “Откривка”.
 
Механизација на копу је обезбијеђена брзом реакцијом радника који су је на вријеме евакуисали из зоне угрожене због пораста нивоа воде. За раднике на површинском копу, који су показали висок ниво спремности и обучености у ванредним ситуацијама, посебан изазов представљао је рад у ноћним условима.