У Бијељини обиљежен Дан планинара Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

У Бијељини обиљежен Дан планинара Републике Српске


Планинарски савез Републике Српске данас је на простору планине Орловић и манастира Тавна обиљежио Дан планинара Републике Српске. Домаћин сусрета и организатор републичке акције „Тавна 2023“, бијељинско Планинарско еколошко друштво ,,Мајевица„ угостило је око 200 планинара из више од 20 планинарских друштава из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.



За учеснике акције „Тавна 2023“ организоване су двије планинарске стазе дужине осам и 16 километара. Стазе ће планинаре довести ближе и упознати их са бројним природним љепотама попут водопада Скакавац, Шупље стијене, пећине Старине Новака, средњовјековног Манастира „Свете Тројице“ у Тавни и видиковца на врху планине Орловић.

-Ово је већ традиционално дружење које организујемо другу годину заредом. Поред успона планинарским стазама, организовали смо едукативне и друге садржаје. Тако ћемо у оквиру Дана планинарства одржати и дио обуке за планинарске водиче у склопу које ће  предавање одржати и Слободан Гочманац, доајен планинарства и  један од оснивача водичке службе у Србији и Републици Српској. Његова искуства повезана са изазовима високогорских успона су од великог значаја, посебно за младе планинаре,“ истакао је један од организатора скупа и предсједник Планинарско еколошког друштва ,,Мајевица“ Милојко Тодоровић.

Нено Добријевић, предсједник  Планинарског савеза Републике Српске истакао је да овакви сусрети доприносе остварењу тежње националног савеза Српске да планинарство позиционира као национални спорт који је уједно рекреативан али и прилагођен свим узрастима. Као љекар, кардиолог, упозорава и на чињеницу да масовна миграција становништва из села у градове, намеће и питање како остати у контакту са природом и здравим начином живота.



-Радимо на новој стратегији планинарења у Републици Српској и његовом омасовљењу, што је кључно за све нас. Радимо и на уређењу планинарских стаза, планинарских домова, имамо секције за брдски бициклизам, за планинарско трчање, проводимо и низ других активности везаних за планине. То је широк дијапазон и сматрамо да има простора да уз помоћ медија и бољим маркетингом урадимо још више на популаризацији овог спорта и здравог начина живота,“ нагласио је Добријевић истакавши још да се сва негативна дешавања у друштву, од дешавања у школама, преко неправилне исхране или односа према природи могу мијењати популаризацијом ,,нормалног и здравог живота“.

-Планинарење може бити једна од активности која може да привуче и васпита омладину у здравом духу и да нас све врати природи и ономе што зовемо обичном нормалношћу, повезаношћу са оним што јесмо и са окружењем, са природом,“ истакао је Добријевић.

Планинарски савез Републике Српске окупља  70 планинарских друштава и окупља око 3500 регистрованих чланова. У оквиру Савеза је организована и Горска служба спашавања која дјелује независно од Службе спашавања Цивилне заштите Републике Српске. Савез има и 101 регистрованог и лиценцираног планинарског водича и континуирано ради на њиховом даљем школовању и усавршавању.



Данас је одржан и регионални састанак планинарских друштава са подручја Зворника, Братунца, Власенице, Бијељине и Брчког на којем су постављени оквирни циљеви дјеловања у наредном периоду.

Планинарско еколошко друштво „Мајевица“ постоји од  1988. године и окупља око 160 чланова. До сада се истакло уређењем више пјешачко-планинарских стаза на обронцима Мајевице посебно у околини манастира Тавна као најстаријег школског и духовног центра регије, градњом и уређењем Планинарског дома на локацији Црвеног брда, али и низом еколошких и других акција на подручје Семберије и Мајевице.

Први наредни  изазов који се налази пред планинарима Републике Српске је традиционални Видовдански успон на Маглић, крајем овог мјесеца.

(Семберија инфо)