ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ “ИЗАЗОВИ ОДГОЈА И ОБРАЗОВАЊА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ” :: Semberija INFO ::

 

ОКРУГЛИ СТО НА ТЕМУ “ИЗАЗОВИ ОДГОЈА И ОБРАЗОВАЊА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ”



У Бијељини је одржан округли сто ,,Изазови одгоја и образовања у савременом друштву", у организацији Хелсиншког парламента грађана у сарадњи са Фондацијом ,,Лара". 

Како је истакнуто, округли сто ,,Изазови одгоја и образовања у савременом друштву" има за циљ размјену мишљења стручне јавности о изазовима модерног доба на одгој дјеце и младих, са посебним фокусом на вршњачко насиље и отуђеност, као и недостатак емпатије међу дјецом и младима.


 
Ангелина Перић, психолог у бијељинској Економској школи, истакла је, између осталог, да одрасли морају пронаћи начин да помогну дјеци, јер она то сама не могу. 

“Сва ова дешавања у друштву изазивају узнемиреност, исто тако догађаји у окружењу, али и пред нашим вратима, су оно из чега сви треба да извучемо поуку”, нагласила је Ангелина Перић. 



Њен поглед на све то, како је истакла, јесте да смо трауматизовано друштво, између осталог ратом и пандемијом која је оставила посљедице на све, а у свему томе најслабија и најосјетљивија карика јесу дјеца и рефлексија тога је све ово што се дешава у посљедње вријеме. 

“Одговор у свему је увијек на нама одраслима, родитељима, наставницима и друштву уопште, јер дјеца нису у стању да одрастају сама и да сами себи постављају границе”, рекла је Ангелина Перић. 

Међу уводничарима на округлом столу били су Олег Грубач, психијатар у Центру за ментално здравље Дома здравља Бијељина и проф. др Татјана Марић са Филозофског факултета Универзитета у Бања Луци. 


 
Окупљена стручна јавност (психолози, школски педагози, представници образовних институција, невладиних организација који раде са младима и дјецом) су током расправе размијенили мишљење уз конкретне приједлоге за заговарање према надлежним институцијама како би се минимизирали негативни ефекти пораста вршњачког насиља и недостатка емпатије међу дјецом и младима.



Семберија инфо - З. Кусмук