Жене у култури сјећања :: Semberija INFO ::

 

Жене у култури сјећања


Како је најављено из Фондације ,,Лара'', планирано је одржавање  округлог стола ,,Жене у култури сјећања“, који организује ,,Лара” уз подршку Демократског националног института.
 
Округли сто ће бити одржан у сриједу 21. јуна у хотелу ,,Дрина“ у Бијељини са почетком у 17 часова.
 
Циљ округлог стола је да подсјетимо ширу јавност колико је битно да жене и женска постигнућа буду дио културе сјећања.
 
О женама у култури сјећања, свака из своје области, говориће професор др Милена Карапетровић, професорица на Филозофском факултету у Бањалуци, Тања Лазић, кустоскиња Музеја Семберије и Радмила Жигић, директорица Фондације ,,Лара’’.
 
Какав је наш однос према прошлости и женама које су живјеле прије нас говори чињеница о броју назива улица по женама, установа, споменика…

Уколико погледамо називе улица не можемо, а да се не запитамо да ли је могуће да на простору Босне и Херцеговине нису радиле и стварале жене?

Иако се на први поглед не чини тако, чињеница да постотак улица у градовима широм БиХ које су добиле називе по женама не премашује једноцифрене бројеве, јесте вид родно заснованог насиља над женама, јер се заснива на хијерархијским и неједнаким структурним односима моћи утемељеним у родним нормама везаним за културу и има за циљ да видљивим учини историјски дисбаланс моћи између жена и мушкараца.