Шеста “Отворена врата” у Градској управи :: Semberija INFO ::

 

Шеста “Отворена врата” у Градској управи


На шестом разговору с грађанима у оквиру “Отворених врата”,  службеници Одјељења за просторно уређење одговарали су на питања више од двадесет присутних грађана  о актуелним урбанистичким проблемима, о просторно - планској документацији и легализацији бесправно изграђених објеката.



 На почетку састанка једно од питања грађана било је, да ли је Регулациони план “Дашница 1” пропао или још има наде да се усвоји и да коначно отпочне његова примјена.

 Борјан Максимовић, који се налази на челу Одјељења за просторно уређење, подсјетио је да Регулациони план “Дашница 1” није усвојен, јер  скупштинска већина није подржала приједлог градоначелника да се овај план усвоји.



 “Тражили смо да пронађу било какве процедуралне грешке, али их они нису нашли. Нема образложења за његово неусвајање. Одборници нису дигли руке против плана, већ су били уздржани. Ми смо у мају поново покренули процедуру за усвајање поменутог плана. За то ћемо морати издвојити додатних око 40.000 до 45.000 КМ. Поновљена процедура ће, на крају крајева, коштати грађане, а ми ћемо поново понудити идентично планско рјешење или, евентуално, са мањим измјенама. Градска управа и градоначелник истрајавају на томе да се тај план усвоји, јер се већ тринаест година ради по старом регулационом плану”, изјавио је Максимовић, истичући да грађане пуно кошта понављање оваквих процедура за планска рјешења која остају непромијењена.

Занимљиво је било и питање групе грађана који су у име 46  власника станова тражили помоћ око легализације својих стамбених јединица, што је била обавеза предузеће “Град”.



Драгослав Бајић, предсједник Заједнице етажних власника, која заступа спорне нелегализоване станове, истакао је да је градоначелник Петровић својевремено обећао да ће Градска управа помоћи око изналажења дијела средстава за прибављање грађевинске дозволе.

 “Управа предузећа “Град” а.д. је обећала да ће нам помоћи са 5.000 КМ, толико смо и ми прикупили, а исто толико очекујемо помоћ од града. Већ осамнаест година живимо у неизвјесности. За поступак легализације треба обезбиједити око 17.000 КМ. У питању су, углавном, избјегличке породице и људи у позним годинама”, изјавио је Бајић.



Добио је одговор да ће Градска управа помоћи једним дијелом у поступку легализације око прибављања грађевинске дозволе, након чега би услиједио поступак техничког прегледа објекта и процедура издавања употребне дозволе  за тај стамбени објекат, као и поступак етажирања, што изискује додатних око 5.000 КМ.

 У наставку су службеници Одјељења за просторно уређење појединачно  разговарали с грађанима и одговарали на њихова питања.

(Семберија инфо)