Болница Бијељина: Успјешно оперисан пацијент са руптуром анеуризме трбушне аорте :: Semberija INFO ::

 

Болница Бијељина: Успјешно оперисан пацијент са руптуром анеуризме трбушне аорте


Хируршки тим љекара бијељинске болнице у суботу, 10. јуна., успјешно је извео један од најкомлекснијих оперативних захвата у васкуларној хирургији, операцију руптуриране анеуризме аорте код седамдесет осмогодишњег пацијента Петра Дујковића из Велике Обарске.

Операцију је извео др Немања Јанковић, субспецијалиста васкуларне хиругије, уз тим хирурга који су чинили др Јовица Видовић, васкуларни хирург, др Милан Тодоровић, начелник Одјељења за хирургију и др Славиша Дабић, општи хирург. У анестезиолошком тиму су били др Оља Дабић и др Далибор Стојановић.
 
„Ради се о веома великој операцији анеуризме трбушне аорте, са расцјепом пречника 21 цм. То је операција која је први пут изведена у нашој болници и која се, због своје комплексности ради у свега неколико високо специјализовсних центара у БиХ и Србији. Сложеност захвата се огледа, прије свега, у едукованости хирурга и анестезиолога за ову грану хирургије, брзој дијагностици, ефектном реаговању од момента пријема пацијента до саме операције. Сви остали захтјеви, попут техничких, логистичких морају бити испуњени да би све протоекло у најбољем реду и са најбољим резултатом за пацијента“, рекао је др Немања Јанковић. Он каже да статистика показује да је у најспецијализованијим центрима клиничким и универзитетским, смртност код руптуре анеуризме трбушне аорте око 40%.

 
Након више од десет дана боравка у болници, оперисани пацијент се осјећа веома добро и данас је отпуштен са болничког лијечења. „Морам да изразим задовољство да је пацијент, иако у осмој деценији живота, упркос великом губитку крви прије самог збрињавања, веома добро поднио операцију и постоперативни ток је био задовољавајући. Данас га отпуштамо кући уз препоруку за кућну његу до потпуног опоравка“, рекао је др Јанковић. За пацијента Дујковић Петра ово је нови живот, како је сам рекао, који је добио на поклон захваљујући стручности љекара и медицинског особља бијељинске болнице. Његов син који живи и ради у Ирској, кроз сузе нам је испричао, да се надао да ће оца бар затећи да може још једном да га загрли. „Ово је сада неизмјерна срећа за све нас“, рекао је Петров син Жељко. Директор бијељинске болнице проф.др Златко Максимовић каже да је у плану да се у бијељинској болници уведу у редовну процедуру операције анеуризме аорте чиме би васкуларну хиругију у овој установи подигли на знатно виши ниво. „Прошле године увели смо у редовну процедуру оперативно лијечење каротидних артерија, што сада наши хирурзи раде самостално. Створени су сви предуслови кадар, оперема и простор за увођење у редован рад операције анеуризме аорте и сигуран сам да ће та операција заживјети на нашим просторима. Сарађујемо са најбољим клиникама у регији, Клиником за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србија, одакле нам повремено према потреби долази, проф.др Марко Драгаш са својим тимом и борави у нашој установи“, рекао је Максимовић.