Уставни суд Српске: Основни суд у Бијељини надлежан за принудну наплату комуналне накнаде :: Semberija INFO ::

 

Уставни суд Српске: Основни суд у Бијељини надлежан за принудну наплату комуналне накнаде


У Бањалуци је одржана 302. сједница Уставног суда Републике Српске на којој је одлучивано, у складу са Уставом и законом утврђеним компетенцијама, о сукобу надлежности између органа извршне и судске власти, као и о сагласности закона, прописа и општих аката са Уставом, саопштено је из Уставног суда Српске.

Уставни суд је на данашњој сједници, између осталих одлука, донио и одлуку у предмету број У-38/23, којом је ријешен негативан сукоб надлежности између Основног суда у Бијељини и Пореске управе Републике Српске, Подручни центар Бијељина.

Овом одлуком Уставни суд је одлучио да је конкретном сукобу, у предмету извршења ради принудне наплате новчаног потраживања – комуналне накнаде, надлежан Основни суд у Бијељини, наводи се у саопштењу.

Поред наведене одлуке, Уставни суд је данас донио и одлуке у предметима број У-22/22, У-59/22 и У-67/22. Њима је одбачен приједлог начелника Општине Модрича за оцјењивање уставности одредбе Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединице локалне самоуправе, односно нису прихваћене иницијативе за покретање поступка за оцјену уставности појединих подзаконских нормативних аката.

Уставни суд је, такође, на тражење Високог судског и тужилачког савјета БиХ, утврђивао писмено мишљење о кандидатима за позицију судије Уставног суда Републике Српске, наводи се у саопштењу.

(РТРС)