ЛОПАРЕ: ПОСТАВЉЕНЕ ДЕЗО-БАРИЈЕРЕ И ПРЕДУЗЕТЕ МЈЕРЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ШИРЕЊА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: ПОСТАВЉЕНЕ ДЕЗО-БАРИЈЕРЕ И ПРЕДУЗЕТЕ МЈЕРЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ШИРЕЊА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Због афричке куге, која не јењава, проглашено је ванредно стање у Лопарама, Бијељини и Угљевику. Кризни штаб за ванредне ситуације општине Лопаре увео је низ мјера како би наведена болест свиња била под пуном контролом на територији локалне заједнице.

-На засиједању кризног штаба за ванредне ситуације општине Лопаре донесена је одлука о постављању дезо-баријера на локацијама одакле пријети пренос заразе, као и јединици која ће бринути о њима“, навео је начелник општине Лопаре Радо Савић. Он је истакао да за сада на подручју општине нема регистрованих случајева афричке куге свиња, те да је приоритет заштита подручја сјеверног дијела Лопара које се наслања на територију града Бијељине, Брчко дистрикта и општине Угљевик.

-И даље настављамо, оно што смо радили и раније, водимо разговоре са домаћинима о подизању свијести како да се на нивоу самог пољопривредног газдинства појачају мјере за спријечавање појаве вируса афричке куге свиња на територији наше локалне заједнице“, додао је Савић. На подручју општине Лопаре има око 5000 свиња и углавном се узгајају у мањем броју по пољопривредним домаћинствима. Постоје и фарме са по неколико стотина свиња и на њима су већ предузете све неопходне мјере у циљу заштите од вируса свињске куге.