МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ РС: Узгајивачи свиња да се јаве Подручним канцеларијама ради реализације смањења популације здравих свиња :: Semberija INFO ::

 

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ РС: Узгајивачи свиња да се јаве Подручним канцеларијама ради реализације смањења популације здравих свиња


Саопштење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске преносимо у цјелости:

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обавјештава да је складу са новонасталом епизоотиолошком ситуацијом и појавом афричке куге свиња у Републици Српској, на снази провођење мјера сузбијања и спречавања ширења болести у зараженом и угоженом подручју.

Мјере у зараженом и угоженом подручју спроводе се у складу са Правилником о мјерама за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорјењивање заразне болести афричке куге свиња и под надзором ветеринарског инспектора.

У складу са поменутим правилником ветеринарски инспектор може да одобри упућивање свиња на хитно клање у клаонице које се налазе у зараженом и угоженом подручју и то: Клаоница „КОД МИЛЕНКА СС“, Горње Црњелово- Бијељина, „Глобус“ д.о.о., Бијељина и МИ „ЗП Комерц“ д.о.о. Бијељина.

У циљу санације економске штете од афричке куге свиња коју трпе произвођачи са угроженог и зараженог подручја, Министарство је својим рјешењима о одређивању зараженог и угроженог подручја, омогућило да се у ове сврхе по одобрењу ветеринарског инспектора могу користити наведени објекти, а који посједују Рјешење о испуњености услова за обављање дјелатности клања и прераде, издато од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Рјешењем о утврђивању поступака провођења клања и надзора над клањем свиња у клаоницама у подручју које је проглашено зараженим и угроженим од болести афричке куге свиња ближе су утврђени поступци спровођења овог поступка.

У циљу реализације ове мјере, односно смањења популације здравих свиња након узорковања крви прије клања, сви заинтересовани пољопривредни произвођачи треба да се јаве Подручним канцеларијама – Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди са захтјевом, како би ветеринарски инспектор могао спровести процедуру утврђивања нивоа ризика на основу биосигурносних мјера на самој фарми, организовати узорковање и упутити животиње на клање.“

(Дешавања у Бијељини)