ПРВО БОГОСЛУЖЕЊЕ У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У МЕЗГРАЈИ КОСЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРВО БОГОСЛУЖЕЊЕ У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У МЕЗГРАЈИ КОСЕ


Прво богослужење у цркви Свете Тројице у Мјесној заједници Мезграја Косе, чија је изградња у току, сабрало је јуче на молитву вјерни народ овог краја. Литургију у светињи, са чијом  е изградњом отпочето у априлу прошле године, служио је протојереј ставрофор хаџи Неђо М. Зарић. 
 
Он је захвалио свим вјерницима који су учествовали и уложили труд у досадашњу изградњу овог храма.
 
„Честити и добри домаћини овог краја дали су немјерљив допринос изградњи светиње.Прошле године,  30.априла, освећени су темељи ове цркве, а она је данас већ изграђена до крова, на њој је постављена столарија, захваљујући помоћи и подршци вјерног народа. За народ овог краја она има вишефункционалну вриједност  због свог географског положаја јер је изграђена на српском дијелу који граничи са федералним. У скорије вријеме на звонику ће бити постављено звоно које ће  позивати вјернике  на службу, вјенчања, крштења, а у једном моменту и на испраћај душа Богу на истину. “-каже- протојереј ставрофор хаџи Неђо М. Зарић. 
 
Он је позвао вјерну  браћу и сестре, не само Мезграје него и околних мјеста, да на било који начин дају допринос изградњи цркве и вјечно уграде себе у ову светињу. 


 
„Ова светиња и наше уграђивање у њу ће имати велики значај за будуће нараштаје и покољења када ми одемо Богу на истину. Ова мала дјеца ће у скоријој будућности бити мајке и очеви, долазити у овај храм и помињати у молитви наша имена јер молитве живих помажу умрлима да им Бог гријехове опрости и у рајско насеље и царство небеско настани“-рекао је протојереј ставрофор Зарић у свом обраћању окупљеним вјерницима.
 
План је да се у току изградње вјерници у цркви окупљају сваке младе недјеље и да сабирање у овој светињи пређе у традицију јер је свака молитва Богу окрепљење за душу и тијело.
 
Предсједник грађевинског одбора Петар Мирковић сматра да је за мјештане Мезграје Косе веома важно да светиња буде изграђена на овом мјесту и да служи новим генерацијама.

Мирковић каже да је задовољан динамиком радова на изградњи храма, велики дио посла је урађен, а сада предстоји уређивање крова, звоника, спољашњости и унутрашњости храма, као и простора око њега. Он је искористио прилику да се захвали свим становницима Мезграје Косе, као и свима онима  који су на било који начин  помогли досадашњу изградњу цркве. 
 
„Као предсједник грађевинског одбора за изградњу цркве Свете Тројице желим да изразим захвалност Пери и Смиљи Мирковић коју су били иницијатори изградње ове цркве и коју су за ту намјену поклонили два дунума земље. Затим, Општини Угљевик и начелнику Василију Перићу на значајној финасијској подршци, предузећима Спортинг и Монт градња, и свим мјештанима који су дали допринос у виду добровољних прилога за  изградњи цркве.  Ако Бог да надамо се да ћемо врло брзо измалтерисати звоник, поставити цријеп како не би дошло до оштећења. Ми смо мало село али смо људи великог срца. Само име овог храма, Света Тројица, нама мјештанима значи много јер је молитва нашег села Свето Тројство“-рекао је Мирковић. 
 
Он је истакао да изградња храма мјештанима Мезграје Косе значи много јер ће ово село село први пут од свог постанка имати своју богомољу. 
 
Напредак изградње цркве Свете Тројице показао је још једном да православни народ српски није заборавио на саборност. Сви вјерници који желе дати свој лични допринос изградњи цркве могу то учинити уплатом средстава на рачун: 

Нова Банка, број рачуна 5550000054342522, сврха уплате-добровољни прилог за изградњу храма Свете Тројице у Мезграји, или лично уписати добровољни прилог у храму пред богослужење које ће се вршити сваке младе недјеље у мјесецу од 12 часова.