Свјетски дан срца: Буди херој свога срца :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан срца: Буди херој свога срца


Поводом  Свјетског дану срца који се обиљежава 29. септембра, у организацији Удружења кардиолога Републике, на тргу у Бијељини, тим здравствених радника на челу са кардиологом, примаријус др Милицом Ловрић, шефицом кардиологије болнице “Свети Врачеви”, организовали су бесплатне прегледе грађана.



-Ово је само једна од активности које се раде током цијеле године, а све са намјером да пробудимо свијест становништва да воде рачуна о свом здрављу и наравно, са посебним акцентом на здравље срца. Овогодишњи Дан срца се обиљежава под слоганом “Буди херој свога срца”, а да бисмо заиста били хероји свога срца, потребно је да обећамо себи да ћемо повести рачуна шта једемо, шта пијемо, да покренемо физичке активности, да не будемо робови урбанизације и аутомобила, али и да обавезно радимо контроле крвног притиска и масноће у крви. Фактори ризика које можемо контролисати су престанак пушења и конзумирања алкохола, редовна контрола крвног притиска, шећера у крви, редуковање килаже, односно конзумирање лаганије и здравије хране, те што више шетања“, рекла је др Ловрић.

Она је истакла да здравим начином живота чувамо своје срце и поручила да је “здравље највеће богатство”.

- Потребно је да знамо да се 80 посто напрасне срчане смрти може смањити уколико примијењујемо савјете љекара и стога обећајмо себи и својој породици да ћемо бити хероји свога срца”, поручила је др Милица Ловрић.

Семберија инфо/О. Стјепановић
Фото: Б. Милошевић