“Енергетска транзиција”: Пројектом до соларних панела у Угљевику :: Semberija INFO ::

 

“Енергетска транзиција”: Пројектом до соларних панела у Угљевику


Шеф кабинета начелника општине Угљевик Милорад Јовичић састао се данас са представницима Фонда отвореног друштва БиХ, Центра за одрживу енергетцку транзицију „Ресет“ и Фронта Слободе Тузла поводом имплементације пројекта „Праведна зелена транзиција“.

Јовичић је рекао да би реализацијом овог пројекта Средњошколски центар “Михаило Петровић Алас”добио соларне панеле.

-Општина Угљевик ће у пуном капацитету подржати овај пројекат а посебно у писању нових пројеката везаних за енергетску транзицију која је већ кренула-рекао је Јовичић.

Извршни директор Фонда отвореног друштва БиХ Мерван Мирашчија најавио је да би у наредној години овом пројектом средњошколски центар у Угљевику добио донацију цјелокупног соларног пакета који подразумијева покривање потрошње електричне енергије у школи.

Мирашчија је нагласио  да се овим пројектом подиже знање о енергетској транзицији, климатским проблемима и климатском загађењу и захвалио општини Угљевик за сарадњу.

Директор Средњошколског центра Весна Лакић, присуствовала је састанку и  истакла је да би овим пројектом ријешили питање гријања на соларну енергију у дугорочном периоду.

Пројекат „Праведна зелена транзиција” има вриједност више од миллион америчких долара и спроводи се земљама Западног Балкана.

Босна и Херцеговина је још увијек у пилот фази јер ове године у овај пројекат улазе три школе а већ у наредној још 6 школа.