Обиљежена годишњица устанка против фашизма у Доњој Трнови: Срби вазда слободари :: Semberija INFO ::

 

Обиљежена годишњица устанка против фашизма у Доњој Трнови: Срби вазда слободари


Полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју палим борцима Народноослободилачког рата /НОР/ у Доњој Трнови код Угљевика данас је обиљежено 82 године од дизања устанка против фашизма.



У костурници овог Спомен-парка из Другог свјетског рата похрањени су посмртни остаци 567 палих бораца, а на мермерним плочама уписана су имена 3.278 палих бораца и жртава из НОР-а.

Организатори ове традиционалне манифестације су Савез удружења бораца Народносолободилачког рата /СУБНОР/ Угљевик, Градски одбор СУБНОР Бијељина, Мјесна заједница Доња Трнова и Центар за културу “Филип Вишњић” из Угљевика.

-На овај начин културу сјећања на важне историјске датуме преносимо на младе нараштаје а то и јесте наш главни циљ рада и постојања-рекао је у име организатора предсједник СУБНОР Угљевика Ратко Ђурковић.



Предсједник Скупштине општине Угљевик Зоран Лазић положио је вијенац заједно са представницима ове подмајевичке општине и истакао је да су Срби вазда били слободари.

-Обиљежавањем данашњег датума памти се историја и његује традиција у којој су Срби на овим просторима побиједили највеће зло човјечанства и извојевали слободу у којој су генерације живјеле у миру-нагласио је Лазић.

Заједно са бројним делегацијама из Земуна, Шида, Сурчина, Сремске Митровице,Борачке организације Угљевика,  вијенац на Спомен-обиљежје положио је и помоћник војног аташеа амбасадора Руске Федерације у БиХ Сергеј Куклев.

Након полагања вијенаца одржан је културно-умјетнички програм.