МИНИЋ У БИЈЕЉИНИ: ТРАЖЕ СЕ РЈЕШЕЊА У СКЛАДУ СА СТРУКОМ :: Semberija INFO ::

 

МИНИЋ У БИЈЕЉИНИ: ТРАЖЕ СЕ РЈЕШЕЊА У СКЛАДУ СА СТРУКОМ


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић је након састанка са представницима Републичке управе за инспекцијске послове, Ветеринарске инспекције града Бијељина, Канцеларије за ветеринарство БиХ, Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан" и са представницима ветеринарских организација, о теми афричке куге свиња, изјавио да “Република Српска наставља континуитет свих активности у борби против афричке куге свиња”.

-Струка мора преузети одговорност и дати одговор на питања,  како да се више искористи месо које се сада уништава, да се смањи увоз и да се што прије изврши дезинфекција у угроженом подручју и припрема за уношење нових животиња, као и рјешење за прасад. Ми као власт желимо и хоћемо да помогнемо грађанима, поготово у дијелу који се односи на свињогојство”, рекао је Минић и додао да ће РС искористити све позитивне праксе из Србије. Градоначелник Љубиша Петовић је подсјетио да је у Семберији више од 14.000 еутаназираних свиња, те да је штета преко шест милиона марака.

-Тражили смо на астанку хитно од ресорног министарства да се упути Приједлог закона о афричкој куги свиња и да се тај закон донесе у што хитнијем року на НСРС по хитној процедуре”, рекао је Петровић. На састанку је најављено да ће афричка куга свиња бити разматрана на заједничкој сједници влада Србије и Републике Српске како би “болест покушали што боље каналисати у смислу заједничких активности и мјера”.