ПУ БИЈЕЉИНА: ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ РАДА ЗА ПРВО ПОЛУГОДИШТЕ ОВЕ ГОДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПУ БИЈЕЉИНА: ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ РАДА ЗА ПРВО ПОЛУГОДИШТЕ ОВЕ ГОДИНЕ


У просторијама Полицијске управе Бијељина Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас је одржана конференција за новинаре на којој су  представљени резултати рада припадника Министарства остварени током првог полугодишта 2023. године. Укупно стање безбједности током анализираног периода на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина оцјењено је као задовољавајуће.

Начелник ПУ Бијељина Стјепан Терзић изнио је податак о 480 евидентираних кривичних дјела почињених током анализираног периода гдје је надлежним тужилаштвима поднесено 393 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 416 лица. Проценат расвијетљености кривичних дјела извршених током првих шест мјесеци 2023. године износи преко 88%.

-У области привредног криминалитета поднесена су 23 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 37 лица због постојања основа сумње да су починили 40 кривичних дјела. Укупна материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 4,5 милиона конвертибилних марака а противправно стечена имовинска корист износи око 5,9 милиона конвертибилних марака“, истакао је у свом извјештају начелник Терзић.

Јавни ред и мир током анализираног периода нарушен је 210 пута гдје је 266 лица извршило 295 прекршаја. Поднесено је 36 захтјева за покретање прекршајног поступка и издата 174 прекршајна налога. На подручју које оперативно покрива ПУ Бијељина у анализираном периоду је евидентирано 12 лица афроазијског поријекла, која су нелагално ушла на територију Босне и Херцеговине и која нису имала никакав документ за утврђивање идентитета. Исти су предати на даље поступање Служби за послове са странцима која дјелује у оквиру Министарства безбједности БиХ.

-Заједничким активностима полицијски службеници Управе криминалистичке полиције из Бања Луке и Сектора криминалистичке полиције ПУ Бијељина у сарадњи са Окружним јавним тужилаштвом открили су и документовали 29 кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјетета, и то 11 кривичних дјела „искориштавање дјеце за порнографију“ и по девет кривичних дјела „упознавање дјеце са порнографијом“ и „искориштавање компјутерске мреже или других техничких средстава за извршење кривичног дјела сексуално злостављање дјетета““, изјавио је Срђан Гајић, начелник сектора криминалистичке полиције ПУ Бијељина.

По питању саобраћајних незгода, у периоду јануар-јун 2023. године евидентирано је 514 незгода. Од тог броја, у садам саобраћајних незгода девет лица је изгубило живот. У 29 саобраћајних незгода 32 особе су задобиле тешке тјелесне повреде док је у 101 незгоди лакше повријеђено 148 лица. Најчешћи узроци настанка саобраћајних незгода су неприлагођена брзина кретања возилом, непрописно одстојање, одузимање првенства пролаза и направилна вожња уназад. Током анализираног периода полицијски службеници су издали 8770 прекршајних налога, 872 возача је искључено из саобраћаја од чега 725 због вожње у алкохолисаном стању. Из саобраћаја је, због техничке неисправности искључено 55 возила.

-Појавом болести свиња, тзв. афричке куге, значајан број полицијских службеника је свакодневно ангажован на кризним подручјима у пружању помоћи стручним службама градских и општинских штабова на спречавању ширења заразне болести и санирању настале штете. Овом приликом апелујемо на грађане, нарочите оне који се баве узгојом свиња да се придржавају упута стручних служби у погледу примјене превентивних мјера за спречавање ширења заразе, да појаву болести одмах пријаве, да угинуле животиње не одбацују или самоиницијативно укопавају већ да исте пријаве надлежним службама које ће угинуле животиње по утврђеним процедурама на унапријед предвиђеним мјестима укопати“, рекао је начелник ПУ Бијељина, Стјепан Терзић.

(Семберија инфо)