СЕМБЕРСКИ ПРОИЗВОЂАЧИ ЛУБЕНИЦЕ ТВРДЕ: Упркос лошем приносу и квалитету лубенице, цијена већа него лани :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРСКИ ПРОИЗВОЂАЧИ ЛУБЕНИЦЕ ТВРДЕ: Упркос лошем приносу и квалитету лубенице, цијена већа него лани


Неповољни временски услови ове године у Семберији утицали су на квалитет и принос свих пољопривредних производа који су се до сада појавили на тржишту. И овогодишњи род лубенице лошији је и знатно мањи’’, потврђују пољопривредници.



Лубеница, као повртарска култура, према ријечима двадесеточетворогодшњег Лазе Благојевића из Велике Обарске, студента Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, ове године није дала ни приближно исти принос, ни квалитет као што је било претходних година, али је цијена много боља него лани.


-Квалитет овогодишње лубенице, као и принос је лошији него прошле године. На то су утицале временске непогоде које су нас задесиле, првенствено кише које нису дозвољавале лубеници да расте, па потом суша, па невријеме. С обзиром каква је година, бићемо задовољни ако овогодишњи принос буде износио пет тона по дунуму. Претходних година смо брали од седам до осам тона по дунуму изузетно кавлитетне лубенице“, рекао је за портал Семберија инфо Благојевић.



Тренутна цијена црне лубенице, додао је он, износи износи 50 пфенинга по килограму, док се шарене лубенице продају од 60 до 70 пфенинга по килограму. Прошле године цијена се кретала од 20 до 30 пфенинга по килограму. 


-Када подвучемо црту, иако је ове године мањи принос, а цијена већа, исто ће се заради. Да је цијена као прошле године, не би се могли покрити трошкови уложеног, с обзиром да су репроматеријал, ђубриво, као и прихране јако скупе, а све се то мора уложити да би добили како добар квалитет, тако и принос. Ипак, с обзиром на цијену моћићемо покрити трошкове улагања, само што се неће моћи зарадити како би иначе требало“, био је искрен Лазо Благојевић. 



Кроз осмијех је додао да, иако је принос ове године много мањи него прошле године, цијена је већа, зарада иста, али ће се леђа мање „трошити“. 

Што се тиче пласмана лубенице са њихове њиве, Благојевићи не брини за продају, јер већ унапријед имају договор о откупу са  фирмом д. о. о. „Зекерић“ из Тузле. Јасно је да је квалитет семберске лубенице одувијек био цијењен.   

Семберске новине - Семберија инфо