ИЗ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА ПОРУЧУЈУ: Образовање је темељ друштва :: Semberija INFO ::

 

ИЗ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА ПОРУЧУЈУ: Образовање је темељ друштва


На подручју града Бијељина у посљедњих неколико година интензивирани су напори у правцу побољшања стандарда ученика и студената, као и адаптације школских објеката у којима се одвија одгојно-образовни процес. Резултат је то циља који су пред себе поставили челни људи Градске управе Града Бијељина, а који се огледа у креирању оптималних услова за психофизички и интелектуални развој дјеце и омладине на подручју града.



Љубиша Станишић, шеф Одјељења за друштвене дјелатности по овлаштењу градоначелника Бијељине подсјетио је на почетку разговора за портал „Семберија инфо“  да је у току претходне године Градска управа Града Бијељина на челу са градоначелником Љубишом Петровићем дала обећање да ће ове године поред набавке уџбеника за ученике од петог до деветог разреда обезбиједити средства за набавку школског прибора за све основце са подручја града Бијељина, те да је у току реализација тог обећања.
 
-Прошле године смо обезбиједили уџбенике за све ученике од петог до деветог разреда, који похађају основне школе на подручју града Бијељина и надовезали се на одлуку Владе РС која обезбјеђује уџбенике за ученике од првог до четвртог разреда основне школе. Градоначелник Љубиша Петровић је тада рекао „идемо степеницу даље“ и поред уџбеника, сада обезбјеђујемо средства за школски прибор. Сви су свједоци да је градоначелник више пута изјавио да је свој мандат посветио образовању. У складу са тим обезбиједили смо и субвенције за ђачке карте, морам додати да је у току низ јавних набавки за реконструкцију великог броја школа са подручја града Бијељина, те да велики број студената стипендирамо. За образовање из буџета за 2023. годину биће можда и више од три милиона конвертибилних марака издвојено. Потрудићемо се да сљедеће године за ученике средњих школа обезбиједимо субвенције за ђачки превоз“, истакао је Станишић, те додао да према процјенама, више од 8.000 малишана са подручја града Бијељина похађа основну школу, те да су ове године у први разред уписана 882 ученика, док је прошле године тај број износио 909 ученика.
 
Предаја захтјева за добијање новчаних средстава родитељима или старатељима за куповину школског прибора за дјецу која похађају основну школу на подручју града Бијељина почела је 11. јула и трајаће до првог августа ове године.


 
-Новац за набавку школског прибора биће уплаћен на жиро рачуне свих родитеља или старатеља малишана који се пријаве за новчана средства да би могли купити школски прибор који им је неопходан. Родитељи или старатељи имају обавезу да поднесу захтјеве, писменим путем у просторијама Градског биоскопа у Улици кнеза Милоша 28 у периоду од осам до 14 часова сваки радни дан или електронским путем, преузимањем захтјева са сајта Градске управе https://gradbijeljina.org/sr/2002.zahtjev-za-finansiranje-skolskog-pribora.html који је веома једноставан за попунити. Уз уредно попуњен образац, неопходно је доставити и копију личне карте родитеља или старатеља, копију картице текућег рачуна родитеља или старатеља, а за старатеље ученика овјерена копија рјешења надлежног органа о повјереном старатељству. Висина финансијских средстава зависи од разреда који ученици похађају, средства за ученике од првог до петог разреда основне школе износе 50 конвертибилних марака, а за ученике од шетог до деветог 80 КМ. Наша процјена је да ће бити потребно издвојити 450.000 КМ, ако сви родитељи или старатељи поднесу захтјеве“, прецизирао је за ,,Семберија инфо'' Станишић, а до тренутка када смо разговарали са њим пристигло је 3.778 захтјева за добијање новчаних средстава и додао да ће средства на рачун родитеља или старатеља бити уплаћена након пар дана од завршетка предаје захтјева.
 
-Ја сам првенствено родитељ и сви смо свједоци колико је тешко дијете спремити за школу, јер када дође септембар поред средстава која су неопходна да се дијете спреми за школу ту су и многи други издаци. Поред велике инфлације, ту су и многе друге недаће које су нас задесиле, као што је афричка куга свиња, олуја и оне су додатни извор проблема које је неопходно санирати. Вјерујем да је поред комплетирања уџбеника обезбјеђење новца за  школски прибор велика помоћ свим  нашим суграђанима, као и мени. Такође, како су уџбеници постали устаљена пракса, тако да вјерујем да док је Љубиша Петровић градоначелник Бијељине да ће и ово постати устаљена пракса“, закључио је за портал ,,Семберија инфо’’ Станишић.
 
(Семберија инфо)