Градоначелник Љубиша Петровић о афричкој куги свиња: Бијељина је у овој ситуацији препуштена сама себи :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Љубиша Петровић о афричкој куги свиња: Бијељина је у овој ситуацији препуштена сама себи


У  вријеме када афричка куга свиња десеткује број свиња на семберским фармама, Бијељина је препуштена сама себи, јер мора да властитим снагама, људством и материјално - техничким средствима сузбија ову болест свиња, изјавио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић на данашњој конференцији за штампу у просторијама Градске управе Бијељина.

Петровић је за петак најавио протесни скуп семберских фармера у Бијељини на којем би јавност упознао са комплетном ситуацијом у којој се нашла значајна пољопривредна грана, као што је свињогојство.

“Републичка управа Цивилне заштите деветнаестог јула повукла се са територије града Бијељина, а посљедња радна машина коју је ангажовала РУЦЗ напустила је Бијељину 27. јула. Због тога тврдим да је Бијељина препуштена сама себи, да се бори с овом пошасти, а сви други као да су отишли на годишњи одмор и да их пуно не занима што епидемија афричке куге свиња букти у Семберији”, изјавио је Петровић, нагласивши да је са јучерашњим даном у Семберији еутанизирано 15.703 свиње, те да је финансијска штета већа од седам милиона КМ.



 “Током узорковања потврђено је присуство вируса на 272 фарме. То нам говори да ће до петка број еутанизираних животиња достићи цифру од 20.000 свиња. Буџет града, у смислу потрошње материјално - техничких средстава, ангажовања радне снаге и механизације, већ сада је пренапрегнут, јер су сада сви трошкови пали на терет града Бијељина. Поново смо упутили захтјев Републичком штабу за ванредне ситуације да се људство, материјално - техничка средства и механизација поново врате на подручје Бијељине. Од Компензационог фонда Владе Републике Српске и других органа захтијевамо хитно издвајање додатних интервентних средстава да би се несметано испплаћивале надокнаде фармерима на чијим фармама су еутанизиране свиње”, нагласио је градоначелник Петровић.

 Он је том приликом истакао да је заказала и ветеринарска струка, јер у међувремену није измијењен постојећи правилник с планом и програмом мјера за сузбијање афричке куге свиња.

(Семберија Инфо)