МАНИФЕСТАЦИЈА ГЛУВИХ БИЈЕЉИНЕ: НА НАШОЈ ОБАЛИ ТИШИНЕ :: Semberija INFO ::

 

МАНИФЕСТАЦИЈА ГЛУВИХ БИЈЕЉИНЕ: НА НАШОЈ ОБАЛИ ТИШИНЕ


Поводом Међународне седмице глувих у Центру за културу одржана је у недељу, 29. септембра, свечаност коју су приредили наши глуви суграђани. Програм је био богат и садржајан, а поред Бијељинаца учешће су узели и гости из Бања Луке.
 
Након што је отворена изложба умјетничких слика, на којој су изложени радови сликара из Бања Луке, Вишеграда, Гацког, Требиња и Бијељине, услиједио је културно-забавни програм који је отворио хор Гимназије ,,Филип Вишњић“ извођењем химне Републике Српске.
 
У име домаћина, госте је поздравила  предсједница Савеза глувих и наглувих Републике Српске Дубравка Живковић Остојић, те подсјетила да је циљ обиљежавања Међународне седмице глувих и наглувих скретање пажње на проблеме са којима се глуви суочавају у свакодневном животу и раду из области људских права, образовања, културе, информационо-комуникационих технилогија. 
 
У наставку програма публика је уживала у наступу пантомимичара Марије и Милоша Пантића из Бијељине ( њима је то био први јавни наступ), те познатог глумца из Бања Луке Самира Гушића.
Професорка Паола Лазаревић говорила је поезију, а на знаковни језик преводиле су свршене ученице ИВ-4 Ања Савић, Жељка Јосиповић и Лидија Црногорац.

- Одјељење ИВ-4 је било главни иницијатор и реализатор ове манифестације. Био је то јединствен хумани гест да матуранти једне школе толико помогну једну организацију глувих. Они су, да би помогли својим глувим суграђанима, научили знаковни језик и положили испит за преводиоца. Због тога је ово и била најљепша промоција Закона о употреби знаковног језика у јавним установама РС. Удружење глувих и наглувих још једном захваљује ученицима ИВ-4, сада већ бруцошима разних факултета, на помоћи и подршци, истакла је Дубравка Живковић Остојић.
 
Иначе, читав програм манифестације на знаковни језик преводила је гошћа из Бања Луке Марина Мацановић.
 
Међународна седмица глувих и наглувих лица обиљежава се посљедње седмице у септембру. Ова иницијатива покренута је 1958. године у Риму и од тада, већ дуже од шест деценија, сваке године прославља се од стране глобалне заједнице глувих у посљедњој седмици септембра, у периоду када је одржан први свјетски конгрес ОДВ-а. Удружења глувих и наглувих широм свијета ту седмицу обиљежавају различитим активностима којима позивају на учешће и укључивање различитих заинтересованих страна, породице, вршњака, владина тијела, професионалне преводиоце за знаковни језик и друге.
 
Семберија ИНФО/ М. Решидовић