Свјетски дан борбе против трговине људима: Како удаљити дјецу од просјачења? :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан борбе против трговине људима: Како удаљити дјецу од просјачења?



Поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против трговине људима, данас је у просторијама Полицијске управе Бијељина одржан састанак Регионалног мониторинг тима за борбу против трговине људима. Регионални мониторинг тим је састављен од представника центра за социјални рад, Окружног јавног тужилаштва, Републичке управе за инспекцијске послове и полиције.

- Данас смо се састали како бисмо анализирали мјере које смо у ранијем периоду предузимали по питању спречавања трговине људима. Усагласили смо такође и мјере које ћемо координисано предузимати у наредном периоду“, изјавио је Дејан Минић, криминалистички инспектор у ПУ Бијељина додавши још да је трговина људима на подручју Бијељине најприсутнија у форми незаконите експлоатације дјеце за рад.

Оваква пракса је најзаступљенија у ромској заједници али, према тврдњама надлежних не ради се о великом броју породица које се на тај начин односе према својим најмлађим члановима. Поред дјеце која се присиљавају на физички рад, Центар за социјални рад је на подручју Бијељине евидентирао 50 дјеце из ромске заједнице која се баве просјачењем. 

- Ових педесеторо дјеце долази из пет или шест ромских породица. Дакле, није читава ромска заједница у Бијељини укључена у просјачење. Понашање родитеља који своју дјецу користе за стицање средстава за живот путем просјечења јако је тешко искоријенити. Помака има, али су они јако мали. Ради се о трансгенерацијској патологији те јако ниском степену свијести код родитеља ове дјеце који не прихватају никакве савјете и сугестије - тако да се овај проблем не може преко ноћи ријешити“, рекла је Славица Коврлија испред Центра за социјални рад Бијељина.
Једна од мјера за које се сматра да би битно допринијела рјешавању проблема дјеце у посјачењу јесте и формирање Прихватилишта за дјецу затечену у просјачењу. Ова установа би служила да се дијеца из ризичних породичних средина издвоје у периоду од три до шест мјесеци. У бијељинском Центру за социјални рад су израдили и елаборат који се тиче Прихватилишта, изабрана је и локација на подручју насеља Пет језера на којој би била смјештена ова установа али је због незадовољства грађана који живе на том подручју напуштена идеја да се Прихватилиште гради на том мјесту.

- Искористићу прилику да грађанима пошаљем поруку да се не плаше. Овдје се не ради о Казнено-поправној установи или некој другој институцији која се бави пружањем помоћи или рахабилитацијом појединаца који имају тешко асоцијално понашање. Ради се о најмлађим члановима наше заједнице и препорука науке и јесте да овакве институције буду унутар заједнице, да буду дио наше социјалне средине, да се дјеца осјете члановима друштва и лакше усвоје друштвено прихватљива правила понашања“, истакла је на крају Славица Коврлија.

Свјетски дан борбе против трговине људима обиљежава се сваког 30. јула, са циљем подизања свијести код грађана о могућим видовима трговине људима и потреби правовременог реаговања приликом уочавања таквих појава.


Семберија инфо - И. Гутић