​Право на правду :: Semberija INFO ::

 

​Право на правду



Данас је у  Центру за културу „Семберија“ Бијељина одржана дебата под називом „Право на правду“:  Правосудни изазов криминализацијом клевете у организацији  Европске уније у Босни и Херцеговини.

Представници правосудних институција, цивилног друштва, медија, као и други грађани, данас су имали прилику да разговарају са стручњацима из области владавине права и говорити о транспарентности рада правосуђа, процесуирању случајева корупције, као и поступању по новим одредбама Кривичног закона РС који се односе на криминализацију клевете.

Дрино Галичић, правни савјетник у Одјељењу за владавину права у Европској унији у БиХ, казао је да се обрађују теме које прожимају дебате које се односе на транспарентност рада правосуђа, доступност правосуђа и повјерење грађана у рад правосуђа, као и борбу против корупције и организованог криминала.



- Дебата „Право на правду“ је замишљена као један отворени форум гдје представници правосуђа заједно са грађанима, актерима цивилног друштва и медијима могу отворено разговарати о темама које су изузетно битне за локалну заједницу. Теме као што је владавина права су од изузетног заначаја за даљи пут БиХ ка Европској унији“, појаснио је Галичић и додао да је главна тема на данашњем скупу била у вези са недавним измјенама Кривичног закона РС и поновним увођењем клевете као кривично дјело.

Денис Џидић, директор БИРН БиХ, рекао да је дискусија која одржана данас у Бијељини посљедња у низу локалних дискусија, те да ће финални догађај бити у Бањалуци, крајем августа ове године.



- Данас смо обрађивали специфичну тему, уз транспарентност и процесуирање корупције. То је посебно било занимљиво покренути овдје као тему, с обзиром на велики број медија који дјелују на подручју Бијељине. Идеја овога није да ми наметнемо нека потенцијална рјешења, него да чујемо које су то бојазни људи на локалном нивоу и који су специфични проблеми“, рекао је Џидић.



Бранко Тодоровић, извршни директор Хелсиншког одбора за људска права РС, казао је да се Република Српска и БиХ приказују као подручја у којима се не поштују људска права, закони и да се, према његовим рјечима, жели спријечити оно што је за демократију људима најважније, а то је да слободно мисле и говоре.


​Семберија инфо - С. Ристановић