СПАЉЕН АЛАТ И ОПРЕМА ИЗ КРИВОЛОВА :: Semberija INFO ::

 

СПАЉЕН АЛАТ И ОПРЕМА ИЗ КРИВОЛОВА


У организацији Спортског риболовног друштва "Риба" у Бијељини је јуче на локацији сточне пијаце спаљен алат и опрема из криволова вриједан више од 20.000 КМ.
 
Предсједник удружења бијељинских риболоваца Миодраг Ђукић рекао је Срни да је уништено 100 мрежа укупне дужине веће од три километра, 70 замки за рибе и друга опрема за криволов која је пронађена током године, најчешће на ријеци Сави.
 
Ђукић истиче да криволов или изловљавање рибе наноси изузетну штету богатом воденом и рибљем потенцијалу Семберије, те наводи да су у току године изречене три казне за криволов - двије по 1.000 КМ и једна од 500 КМ.
 
Према његовим ријечима, Удружење "Риба" има два стално запослена рибочувара и четири волонтера са положеним рибочуварским испитом и надлежностима овлаштеног лица који надзиру водене површине.
 
Ђукић подсјећа да је Семеберија изузетно богата водама, уз велике ријеке Дрину и Саву ту је и неколико мањих притока, огромна мрежа канала, као и многобројна вјештачка језера настала након експлоатације шљунка.
 
Он је навео да Удружење окупља 865 спортских риболоваца са дозволама, као и 90 дјеце до 14 година који не плаћају дозволе.
 
Цијена годишње риболовачке дозволе за одрасле је 78 КМ, за лица старија од 60 година 43 КМ, а за лица са инвалидитетом 38 КМ.
 
Према Ђукићевим ријечима, ове су воде током цијеле године богате рибом као што су сом, шаран, кечига, смуђ и такозвана бијела риба, а ове године било је улова шарана и од 18 килограма.
 
(срна)