Инфо дан Градске управе: Суфинасирање уградње топлотних пумпи :: Semberija INFO ::

 

Инфо дан Градске управе: Суфинасирање уградње топлотних пумпи


Инфо дан који је организован у Градској управи, био је посвећен информисању представника заједница етажних власника и власника индивидуалних стамбених објеката о суфинансирању модела енергетске ефикасности, односно, замјене котлова на чвсто гориво топлотним пумпама, вода-вода. Савјетник градоначелника Радослав Остојић је истакао да је основни циљ да се кроз реализацију мјера побољшања енергетске ефикасности у стамбеном сектору оствари смањење потрошње енергије за гријање, уз побољшање комфора боравка у објектима колективног становања и смањење емисија чврстих честица и гасова с ефектом стаклене баште.
 
-Ово је пилот програм који је Град Бијељина покренуо, а за подстицање замјене система гријања за заједнице етажних власника планирана су средства у износу 30 посто вриједности набавке и уградње топлотне пумпе до 18.000 КМ, док су за индивидуална домаћинства планирана средства у износу 30 посто до 6. 000 КМ. Ријеч је о почетним буџетским средствима у износу од 110. 000 КМ, а очекујемо да се у програм укључи и  развојни програм Ујеињених Нација, као и други донатори.

-Ово је дугорочна мјера којом ћемо настојати да смањимо ниво загађења, како бисмо имали еколошки здравију животну средину“, рекао је Остојић. Он је додао ће се на овом активно радити и да ће се повећавати износ средстава. Рок за подношење пријава је 8. септембар, а више детаља о начину и у ком облику их је потребно доставити, објављено је на сајту Града Бијељина.

(Семберија инфо)