ФК “ПРОЛЕТЕР“ ДВОРОВИ - ДУШКО ОСТОЈИЋ ЏАФА :: Semberija INFO ::

 

ФК “ПРОЛЕТЕР“ ДВОРОВИ - ДУШКО ОСТОЈИЋ ЏАФА


Џафа је један од најпознатијих фудбалера из Дворова који је остварио своју фудбалску каријеру и то запажену, у другој лиги бивше Југославије.

Фудбал је почео пикати на игралишту у Дворовима, које се налази уз његову кућу па је ту проводио све вријеме а узоре је имао у својој старијој браћи Аци и Драгану који су тада већ били првотимци. Био је члан и значајна карика у екипи пионира која је 1975. године освојила Пионирско првенство БиХ, када је у финалу побиједила ФК “Челик“ из Зенице а Џафа је био асистент код јединог постигнутог погодка на утакмици. Претходно је екипу предводио у квалификацијама за ово такмичење када су редали побједе једну за другом.



Одмах је примјећен од стране тадашњих тренера у Пролетеру и прикључен је сениорском саставу са којим је наставио тренирати а повремено је и наступао на пријатељским утакмицама и све више стасавао у доброг фудбалера. Крајем седамдесетих година прошлог вијека је на кратко прекинуо фудбалску каријеру и отишао у Словенију гдје се није друго задржао а по повратку је одмах наставио играти фудбал, сада у сениорима гдје је видно одскакао у квалитету и гдје је одмах примјећен од стручњака и посматрача.

Долази позив из ФК “Радник“ из Бијељине, који се тада такмичи у 2.лиги СФРЈ, па Остојић одлази на припреме гдје се доказује и постаје стандардан играч у Раднику. У том времену, играчима са села је било врло тешко изборити мјесто у саставу али је Џафа својим квалитетом и дрскошћу то успио и постао је незамјењив члан прве поставе у то вријеме. Добре игре нису остале незапажене.

Услиједио је позив из ФК “Рудар“ из Љубије-Приједора, који се тада такмичи такодје у 2. лиги СФРЈ и он прелази у Љубију. Ту остварује сјајну каријеру у фудбалу гдје под диригентском палицом тренера Зубановића уз суиграче Топића, Беквалца и других ниже добре партије, одлучује утакмице својим погодцима, пише историју Рудара. Највећи успјех му је играње у полуфиналу Купа Маршала Тита против ФК “Вележ“ из Мостара гдје биљежи бриљантне партије и гдје је један од најбољих играча. Запажен је и у претходним квалификационим утакмицама.
 
Долази рат, Џафа се враћа у Дворове и одмах се укључује у рад Пролетера а као играч наступа прво у куп утакмицама а потом и првенству Републике Српске и поново пружа добре партије и поново одушевљава публику својим потезима. По завршетку каријере фудбалера кратко вријеме је био тренер прве екипе Пролетера која се такмичила у 2. лиги ФСРС а онда се посветио породици и егзистенцији и у потпуности напустио фудбал.

Надимак Џафа, који Душко са поносом носи од раног дјетињства, је добио у нашим дјечијим играма представљајући Џафера, возача камиона који се тада појављивао у Дворовима. Од тог имена је добио скраћени надимак Џафа с којим је познат у Семберије и шире.

Душко Остојић Џафа је значајна и позната фудбалска личност из Дворова и својом каријером је учествовао у стварању историје ФК “Пролетер“ Дворови.

ИЗ АРХИВЕ ФК “ПРОЛЕТЕР“ ДВОРОВИ/ПИШЕ ВЛАДАН СИМЕУНОВИЋ