​БОЛНИЦА СВЕТИ ВРАЧЕВИ-Конференција поводом научног скупа „Будућност вс. садашњост: Дигитализација – вјештачка интелигенција“ :: Semberija INFO ::

 

​БОЛНИЦА СВЕТИ ВРАЧЕВИ-Конференција поводом научног скупа „Будућност вс. садашњост: Дигитализација – вјештачка интелигенција“



Заједено са Фондацијом за културу квалитета и изврсност из Београда/ ФQЦЕ/ и Braincon technologies из Беча, ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина ће 31. 08. и 01.09. 2023. године бити домаћин и суорганизатор, велике међународне конференције под називом „Будућност вс. садашњост у медицини: Дигитализација – вјештачка интелигенција“, у току које ће бити озваничен и почетак рада Центра за вјештачку интелигенцију у Болници“, најављено је на данас одржаној конференцији за медије у овој здравственој установи. Конференција је акредитована од стране Министарства здравља и социјане заштите у Влади Републике Српске, који су уједно и покровитељи научног скупа.



„Циљ научне конференције је да размијенимо знања и искуства у области дигитализације и вјештачке интелигенције како би нашим пацијентима пружили што квалитетнију здравствену заштиту. Наш циљ је да вјештачку интелигенцију дочекамо спремно и да је контролишемо, а не да она контролише нас. Наша мисија је да идемо у корак са временом и промјенама, а не да чекамо да нам се промјене десе. Угостићемо највеће стручњаке из области дигитализације и вјештачке интелигенције у здравству и на крају конференције донијети закључке и препоруке како треба радити даље у овим областима. Најважније је да ћемо 1.септембра покренути рад Центра за вјештачку интелигенцију“, рекао је директор бијељинске болнице проф. др Златко Максимовић и предсједник Организационог одбора.

Угледни кардиохирург проф. др Миодраг Тодоровић, истакнути стручњак у области менаџмента у здравству, оснивач Медицинског факултета и ранији директор Министарства здравља на Сејшелима, оснивач и директор Клинике „Панафрицаре”, Сејшели, који више од тридесет година живи и ради у иностранству, рекао је да вјештачка интелигенција није много одмакла у свијету, те да је сада прави моменат да се придружимо и прихватимо предности које она доноси.

“У свијету су до сада усвојена 52 пројекта вјештачке интелигенције у здравству од стране Америчке агенције за храну и лијекове /ФДА/, које се званично могу користити у здравственим системима. То показује да је вјештачка интелигенција у медицини још увијек у повоју. Због тога је организација међународног скупа на тему дигитализације и вјештачке интелигенције у Бијељини револуционарани покрет у домену здравствених система, не само у овој средини, него и изван граница”, рекао је проф. др Тодорвић и изразио задовољство што је позван да учествује у једном тако значајном скупу.

Проф.др Тодоровић је рекао да је веома пријатно изненађен условима у бијељинској болници у шта се увјерио током обиласка зграде која, како је рекао, архитектонски може да конкурише за интернационалне акредитационе нивое.

“Дигитализација здравственог система или институције је нешто што мора да претходи вјештачкој интелигенцији. Мора да постоје технички, научни, људски и сви други предуслови за примјену вјештачке интелигенције. Такође, неопходна је подршка државних институција које финансирају здравствени систем, односно, да постоји с њихове стране позитиван став и мотивисаност за ове пионирске подухвате које прави бијељинска болница, на челу са проф.др Златком Максимовићем“, нагласио је проф. Тодоровић.

На конференцији за медије обратио се и Ричард Љухар, предстваник компаније Braincon technologies из Беча, која је један од организатора Конференције.

„Наш тим се састоји од 25 експерата и основна примарна дјелатност нам је израда софтвера за медицинске уређаје, односно за здравствене центре. Од 2017. године произвели смо пет софтвера за вјештачку интелигенцију. Наш софтвер анализира првенствено РТГ снимке, као што су нпр. снимци кукова или кичменог стуба, те шаље детаље који помажу љекару у даљој дијагностици. Кроз софтвер за вјештачку интелигенцију и анализу тих слика, помажемо љекарима тако што скраћујемо вријеме успостављања дијагнозе а уједно дајемо и “друго мишљење”. Наш софтвер је дозвољен у САД и Европи а своју намјену нашао је у око 100 градова. Велико нам је задовољство што ће бијељинска болница бити прва у сјевероисточној Европи која ће примјењивати вјештачку интелигенцију. Инсталацијом овог софтвера и његовом примјеном, желимо да бијељинска болница постане референтна установа не само у Босни и Херцеговини већ и шире, у Србији, Хрватској и региону“, рекао је доктор машинских наука Ричард Љухар, који је један од оснивача ImageBiopsy Lab, софтверске компаније.

Прес конференцији су присуствовали начелници одјељења за хирургију и интерне болести др Милан Тодоровић, др Александар Јањичић, шеф Службе за радиолошку дијагностику др Михајло Стојсављевић, др сци. мед. Јелена Марић, специјалиста радиологије, те др Славиша Дабић, хирург и Милица Дикић, главна сестра, чланови Организационог одбора и Зорица Мирковић из агенције Happy Travel која пружа техничке услуге у организацији научне конференције.