ГРАД БИЈЕЉИНА: ПРОТЕСТНА ШЕТЊА ПРОТЕКЛА МИРНО :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА: ПРОТЕСТНА ШЕТЊА ПРОТЕКЛА МИРНО


Грађани Бијељине су данас исказали незадовољство због најаве довожења отпада из Брчког на регионалну депонију, а потом су, предвођени градоначелником Љубишом Петровићем, кренули у мирну протестну шетњу до дирекције предузећа "Еко-деп". Претходно су потписивали петицију, јер се на ову депонију већ годинама одлаже отпад, не само из Бијељине, него и из Лопара, Угљевика, Теочака, Челића. Како су истакли, непријатан мирис са депоније је одношљив, те од надлежних очекују да се ријеши овај проблем. Градоначелник Љубиша Петрович је у обраћању окупљеним грађанима рекао да “депонију треба измјестити и да ће о томе одлучивати струка, а не градоначелник нити било ко други”. Према Петровићевим ријечима, неће бити дозвољено довожење отпада из Брчког, јер се, како је нагласио, не смије дозволити да се додатмо загађије град”.



-На овај начин се боримо за чистији град и за будућост наше дјеце”, рекао је Петровић и додао да ће се наставити и са борбом против, како је рекао, “нелегалних радњи у овом, али и још неким предузећима”. Изјаву новинарима дао је и директор предузећа “Еко Деп”, Драгиша Марјановић, рекавши да отпад из Брчког неће бити довожен на регионалну депонију, те да за рјешавање непријарних мириса са депоније треба много средстава, а због недостатка средстава, то се не може квалитетно ријешити”.



- Наравно да су еколошки проблеми на подручју града нагомилани, али сматрамо да је депонија у овом тренутку можда и најмањи извор свих проблема који су тренутно активни. Градоначелник не жели да одговори ни на један наш допис гдје смо тражили успостављање економске цијене, јер не можемо са овом количином отпада и цијеном да будемо ликвидно предузеће. Имамо огромне кредите које је неко узео  прије 15, 20 година. Потписао је ниво БиХ, Влада РС па је то пренијела на локалне заједнице, а локалне заједнице су као гарант пренијеле то на предузеће које је основала локална заједница. Тражили смо од градоначелника да ако не може да се повећа цијена према грађанима, са чиме смо и ми сагласни, да онда вршимо субвенцију цијене од стране општине оснивача, али и на тај допис нам није одговорио”, рекао је Марјановић. Протест грађана на Градском тргу, као и протестна шетња, протекли су без проблема.



(Семберија инфо)