Министарство привреде и предузетништва РС: Представљена линија финансијске подршке тешка 14,5 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

Министарство привреде и предузетништва РС: Представљена линија финансијске подршке тешка 14,5 милиона КМ


Министарство привреде и предузетништва, на иницијативу Развојне агенције града Бијељина и Привредне коморе Републике Српске, данас је у Бијељини органзовало презентацију линија финансијске  подршке намијењених привредним субјектима у Републици Српској.

Ивана Сандић Благојевић, помоћник министра привреде и предузетништва, посебан акценат ставила је на подстицаје за директна улагања, подсјетивши да је јавни позив расписан седамнаестог августа и да је отворен тридесет дана.

“Позивамо све привредне субјекте из прерађивачког сектора да посјете сајт Министарства привреде и предузетништва и да попуне пријавне образце. Они могу аплицирати за набавку нових машина и опреме или набавку машина и опреме која није старија од осам година. Подстицајна средства се одобравају свим привредним субјектима који испуне услове јавног позива. За ову намјену, у буџету Републике Српске за 20023. годину, обезбијеђено је 14,5 милиона КМ”, изјавила је Ивана Сандић Благојевић.

Она је том приликом нагласила да право учешћа на јавном позиву има око 1.900  привредних субјеката и предузетника из Републике Српске. Сходно искуствима из протеклих година, једна трећина њих се пријављује на овакве јавне позиве.

Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина подсјетио  је да су надлежности из привреде тренутно подијељене у више министарстава, залажући се за јако и снажно министарство које би објединило све надлежности привреде у Републици Српској.

“Незадовољни смо висином одобрених средстава за 2023. годину. Сматрамо да је 14,5 милиона КМ недовољно, уколико имамо у виду чињеницу да су привредни трендови у протеклих неколико мјесеци у паду. Можда мало и каснимо с овим пројектом.  Имамо велика кашњења по основу повећања плата у привреди и овом приликом упућујем апел Влади и министарству финансија да испоштују динамику исплате тих средстава”, истакао је Савић.

Марко Влачић, директор Развојне агенције града Бијељина изјавио је да Развојна агенција већ има један отворен јавни позив, а ријеч је о  запошљавању и самозапошљавању предузетника у предузетничким и занатским радњама.

“Ријеч је и о куповини основних средстава, машина, алата и компјутерске опреме. Предвиђени износ за овај јавни позив је 95.000 КМи јавни позив и траје до седмог септембра ове године. Предузетници морају испунити основне услове, као што је регистрација на подручју града, измирење пореза и доприноса, те измирење доприноса према граду Бијељина”, изјавио је Влачић, нагласивши да предузетници могу добити максимално 10.000 КМ.

Семберија инфо