Град Бијељина и Српска демократска странка су изгубили великог човјека :: Semberija INFO ::

 

Град Бијељина и Српска демократска странка су изгубили великог човјека


У Бијељини је 6. октобра 2019. године, у 82. години живота преминуо прим. др Миливоје Кићановић, један од оснивача Српске демократске странке у Бијељини, истакнути хирург и угледни грађанин Бијељине.
 
Прим. др Миливоје Кићановић је рођен 1938. године у Босанској Рачи.
 
Средњу медицинску школу завршио је у Новом Саду 1958. године и након тога се запослио у Дому здравља у Бијељини, гдје је радио до 1960. године. Медицински факултет је завршио у Сарајеву 1966. године и стекао звање доктора медицине, а исте године почео је да ради на хируршком одјељењу болнице у Бијељини. Специјалистички испит из опште хирургије положио је 1973. године на Хируршкој клиници у Београду.
Након положеног специјалистичког испита из хирургије обављао је послове општег хирурга у Медицинском центру у Бијељини. У периоду од 1974. до децембра 1980. године радио је као специјалиста опште хирургије на трауматолошком одјељењу СОУР РМФЦ "Џемал Биједић" у Зеници, након чега се вратио у Медицински центар у Бијељини, на радно мјесто хирурга, односно, шефа хируршког одјељења.
Скупштина Општине Бијељина га је  1992. године именовала за вршиоца дужности директора РО Медицински центар „Никола Спасојевић“ ООУР Општа болница и РЗ Бијељина и на тој дужности био је до 1998. године. Звање примаријуса др Миливоју Кићановићу је додијељено 1993. године.
Одлуком Владе Републике Српске 2001. године поново је именован за директора Опште болнице „Свети Врачеви“ у Бијељини. Дужност директора болнице је обављао до септембра 2002. године, када му је престао радни однос због одласка у пензију.
 
Поред богате и успјешне професионалне каријере, др Кићановић је имао визије, снаге и храбрости да, у судбоносном времену за српски народ на простору Југославије и БиХ, почетком деведесетих година прошлог вијека, заједно са сарадницима и пријатељима, буде међу водећим људима који су основали Српску демократску странку у Бијељини. Од тада је дуги низ година – било у хируршкој сали, било обављајући одговорне друштвено-политичке дужности доприносио борби српског народа за опстанак.
 
Град Бијељина и Српска демократска странка су изгубили великог човјека. Памтићемо га по мудрости, одмјерености и доброти.
 
Градски одбор Српске демократске странке упућује саучешће породици покојног др Миливоја Кићановића.
 
Сахрана др Миливоја Кићановића је у петак, 11. октобра 2019. године, у 13.00 часова на Гробљу у Пучилама.

СДС Бијељина