Љубиша Станишић, Одјељење за друштвене дјелатности: Образовање је жила куцавица нашег града и наше будућности :: Semberija INFO ::

 

Љубиша Станишић, Одјељење за друштвене дјелатности: Образовање је жила куцавица нашег града и наше будућности



Образовање и васпитавање дјеце, један је од приоритета града Бијељина, јер дјеца представљају садашњост и будућност овог града, каже за портал ,,Семберија инфо” Љубиша Станишић из Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе. Станишић каже да ово Одјељење обухвата широк спектар области и активности.

-Градоначелник Петровић је више пута јавно изјавио и нагласио да је свој мандат посветио образовању, дјеци и школству. Нову школску годину спремно смо дочекали. Према информацијама којима ми располажемо, у први разред основне школе ове године кренуло је 882 ђака првака. То је за око 27 ученика мање у односу на прошлу школску годину. Основну школу у Бијељини тренутно похађа око 8. 178 ученика. У средње школе ове године уписано је 903 ученика. Школска година је почела по плану, првог септембра. Из градског буџета је, по други пут, ове године обезбијеђен новац за набавку бесплатних уџбеника за све ученике од петог до деветог разреда. Дистрибуција уџбеника извршена је 25. августа, пет дана прије почетка наставе. Влада је раније донијела одлуку да финансира набавку уџбеника за ученике од првог до четвртог разреда. На овај начин сви ученици који похађају основну школу користиће бесплатне уџбенике”. Станишић каже да је успјешно реализован и пројекат набавке школског прибора за ученике од првог до деветог разреда. 



-Укупно је поднесено око 6. 500 захтјева за додјелу средстава за набавку школског прибора. За ученике од првог до четвртог разреда одобрено је 50 КМ по ученику, док је за ученике од петог до деветог разреда одобрено 80 КМ по ученику. Гледано у цјелини, за набавку уџбеника одобрено је 935. 000 КМ, док је за набавку школског прибора одобрено 416.000 КМ. То значи, укупно је за уџбенике и школски прибор одобрено нешто мање од 1,5 милиона КМ. Имали смо у виду да народ тешко живи, да је животни стандард угрожен, да имамо високу инфлацију и да припрема ученика за школску годину сваког родитеља, поготово оне који имају двоје или више школараца у породици, прилично кошта”. Паралелно са поменутим видом конкретне помоћи родитељима, Градска управа учествује и у финансирању реконструкције и обнове школских објеката.

-Школски објекти  на подручју града  налазе се у изузетно лошем стању. Ми смо у овој години издвојили значајна средства за капиталне инвестиције у школству. Учествујемо у реконструкцији објекта Основне школе ,,Свети Сава” у Батковићу, заједно са швајцарским Каритасом. Град учествује у реализацији тог пројекта са нешто више од 100.000 КМ, колико ће издвојити и Каритас. У питању је пројекат реализовања мјера енергетске ефикасности на школском објекту и спортској дворани, утопљавања објекта и замјене столарије. Биће замијењен и котао за гријање, који је кориштен на чврсто гориво. Сада ће се објекат загријавати уз помоћ топлотних пумпи. Такав пројекат смо у прошлој години реализовали у Основној школи ,,Петар Кочић” у Броцу. Смањиће се трошкови гријања током грејне сезоне, а доприносимо и реализацији мјера заштите животне средине. У међувремену смо завршили реконструкцију школског хола у Основној школи ,,Петар Петровић Његош” у Великој Обарској. Замијенили смо столарију у подручној основној школи у селу Градац (35.000 КМ). Изабран је и извођач за замјену комплетне столарије у Основној школи ,,Ћирило и Методије” у Главичицама. Вриједност радова је око 60.000 КМ. Расписана је и јавна набавка за замјену крова на објекту централне Основне школе ,,Јован Дучић” у Бијељини, гдје вриједност радова износи 220.000 КМ. Покренули смо и јавну набавку за реконструкцију школског објекта подручне школе ,,Стеван Немања” у Средњем Магнојевићу (46.000 КМ), објекта Основне школе ,,Доситеј Обрадовић” у Сувом Пољу (99.000 КМ) и подручне школе у Средњим Загонима (68.000 КМ). Из буџета је за капиталне инвестиције у области реконструкције школских објеката издвојено више од 1,3 милиона КМ. Када се томе додају средства за набавку уџбеника и школског прибора, то износи нешто мање од три милиона КМ директних давања из градског буџета за ту намјену”.  Станишић није заборавио да помене ни изградњу радионица за практичну наставу у Техничкој школи ,,Михајло Пупин”. У овој години за ту милионску инвестицију, која се фазно реализује, издвојено је 180.000 КМ.

-Све финансирамо средствима из градског буџета. Жао ми је што у том случају нисмо наишли на разумијевање код ресорног министарства, у чијој надлежности је финансирање средњошколског образовања. Жељели смо да обезбиједимо добре услове за обављање практичне наставе и то нам је био примарни циљ. Има још пуно тога што смо радили током ове године.  Усљед олујног невремена оштећен је помоћни објекат за смјештај огрева у Основној школи ,,Свети Сава” у Црњелову и за ту намјену издвојили смо 9.000 КМ. За школу у Главичицама издвојили смо средства за опремање кабинета за првачиће. Има још пуно тих ситних инвестиција, али, ми се руководимо чињеницом да ће се свака марка која се инвестира у образовање касније вишеструко вратити. Град помаже ученицима и њиховим родитељима и око финансирања трошкова превоза до школе за ђаке који путују на релацијама удаљеним четири до десет километара до школе. У школској години, за ту намјену, издваја се по 35 КМ мјесечно, по ученику, укупно девет мјесеци, за сваку ђачку карту. У овој години поменута субвенција ће се уплаћивати директно родитељима. У пуном износу биће уплаћивана ова субвенција самохраним родитељима, за дјецу из вишечланих породица, за дјецу с потешкоћама у развоју. Наравно, Градска управа максимално помаже школску омладину и издвајањем стипендија за најбоље ђаке и студенте, те за дјецу с потешкоћама у развоју. На овај начин одлаже се и успорава процес одласка младих с ових простора у друге европске земље.


Семберске новине - Семберија инфо