OБИЉЕЖЕНА СЛАВА ХРАМА У МАЧКОВЦУ :: Semberija INFO ::

 

OБИЉЕЖЕНА СЛАВА ХРАМА У МАЧКОВЦУ


У Мачковцу је обиљежена Мала Госпојина, слава Храма Рођења Пресвете Богородице.

Свету литургију су служили протојереј ставрофор Драгомир Лазаревић, протонамјесник Спасоја Радовановић и јереј Остоја Дикић.

Према ријечима протонамјесника Душка Ђурића, старјешине Храма у Мачковцу, у овом Храму су недавно урађени конструкцијски радови заштите Храма од влаге који су успјешно завршени.



„Сваке године, традиционално на овај празник се окупљамо у овом Храму који посвећен Рођењу Пресвете Богородице, у славу и у част Пресвете Мајке Божије. Ове године смо имали велике конструкцијске радове који су успјешно завршени. Сам празник Рођења Пресвета Богородице је и почетак нашег спасења, јер је Господ управо кроз Пресвету Богородицу послао Сина свог ради нас и нашег спасења“, истакао је протонамјесник Душко Ђурић.

Храм у Мачковцу је недавно обновљен захваљујући грађанима Лопара и Општини Лопаре, а како је начелник Општине Лопаре др Радо Савић изјавио, из општинског буџета је издвојено 50.000 КМ за обнову храма.

„На данашњем обиљежавању славе Храма имали смо прилику да видимо и радове које су урађени у нашем Храму. Захваљујући вијерним Мајевичанима и Општини Лопаре заједно смо обезбиједили средства за извођење радова на заштити Храма од влаге који су успјешно приведени крају“, рекао је начелник Лопара Радо Савић.



„Овом приликом бих се захвалио свим грађанима који су учествовали на Донаторској вечери за обнову Храма у Мачковцу.“, додао је Савић.

Обиљежавању су присуствовали начелник Општине Лопаре др Радо Савић, предсједник СО-е Лопаре Миленко Ристић и Желимир Нешковић, делегат из реда српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Након Свете литургије и литије око храма, освјештан је и преломљен славски колач, а затим је настављено празнично славље уз трпезу љубави.