Бијељина добила двадесет преводилаца знаковног језика :: Semberija INFO ::

 

Бијељина добила двадесет преводилаца знаковног језика


Удружење глувих и наглувих регије Бијељина вечерас је у Народној библиотеци “Филип Вишњић”  организовало Свечану академију поводом  Свјетског дана знаковног језика који се обиљежава 23. септембра.

Дубравка Живковић Остојић, оснивач и дугогодишња предсједница овог удружења, каже да се више од педесет година бори и залаже да се знаковни језик уведе и у основне школе.



“Овај дан је од историјског значаја за Србију, јер је Србија први пут у својој историји увела знаковни језик у образовање дјеце с оштећеним слухом. Објавили су и прве уџбенике на знаковном језику. Ја већ седамдесет година не чујем готово ништа. Због тога ме радује чињеница да су одговорни људи у Србији коначно схватили да су сви покушаји да се помогне глувој дјеци и одраслима у остваривању комуникације били безуспјешни без познавања знаковног језика. Ми овдје у Бијељини већ годинама обучавамо наше грађане знаковном језику. Настојали смо да и глуве особе могу у свим јавним установама равноправно обављати све своје послове као и други грађани. Данас ћемо промовисати двадесет преводилаца знаковног језика, а циљ је да већ у наредној години Бијељина има најмање тридесет преводилаца знаковног језика”, истакла је Дубравка Живковић Остојић, нагласивши да су преводиоци знаковног језика неопходни људима оштећеног слуха који свакодневно долазе на шалтере Градске управе и бројних других јавних установа и служби.



У Удружењу глувих и наглувих регије Бијељина тренутно има око 280 чланова, а са оштећеним слухом има око хиљаду грађана.

Вања Кртолина је међу онима који су добили сертификат за знаковног преводиоца. Она каже да је изузетно важно да службеници у јавним установама имају запосленог радника који познаје знаковни језик.



 “То је посебно важно у домовима здравља и болницама, јер особе са оштећеним слухом треба да добију прецизна и јасна упутства од љекара о лијечењу и терапији. Особе са оштећеним слухом исказују огромну радост, уколико виде да сте вољни да са њима комуницирате на знаковном језику”, каже Вања Кртолина.

(Семберија Инфо)