Предсједник Скупштине Града Бијељина Александар Ђурђевић: Честитка поводом Дана Града Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Предсједник Скупштине Града Бијељина Александар Ђурђевић: Честитка поводом Дана Града Бијељина


Цијењени суграђани. 

Срећан Вам Дан Града Бијељина и срећна Вам осамдесета годишњица слободе! 

24. септембар 1943. године записан је у историји Семберије као дан када је наша Бијељина први пут угледала слободу након више од двије године робовања под најгори злом које је икада задесило нашу равницу и цијели свијет.  

Са временске удаљености од осам деценија и након свега што смо прошли од тада, може нам се десити да данас слободу схватамо олако, као нешто што се само по себи подразумијева. Ипак, слобода није дошла сама од себе, нити је пала с неба. Дужни да се сјећамо свих бораца и жртава, цијенећи њихове животе које су дали за слободу која и даље траје. 

И данас постоје тоталитарне идеје, које имају друго, наизглед умивено лице, али им је сврха иста – господарење свијетом, потчињавање народа, исцрпљивање природних ресурса, изазивање сукоба међу малим нацијама, наметање другачијег начина живота. Зато борба за слободу никада не смије престати. 

Данас је то борба и за биолошки опстанак, већи наталитет, здраву животну средину, болнице и школе у којима особље зна и воли свој посао, за сарадњу са свима који у томе виде шансу за напредак. То је и борба за више посла, срећну младост, средње животно доба испуњено задовољством и успјесима и борба за достојанствену старост. 

И данас нам треба друштво чији чланови ће поштовати свачији начина живота, увјерења, религију, али и подржавати и помагати своје ближње. У друштву толеранције најбоље се развијају економија, пољопривреда, образовање, здравство, спорт и све друге друштвене области, јер се енергија не троши на непотребне сукобе. Умјесто тога, енергија се усмјерава у здраве друштвене токове, на добробит што више људи.  

Вријеме је за саборност, договор о будућности, визију и стратегију, да не бисмо прокоцкали шансу коју су нам у претходним деценијама омогућили наши преци.  

Слобода наравно има и своју цијену. Наш народ је научио да подноси многе невоље у борби за слободу, али и да ужива у њеним плодовима. На нама је да одлучимо да ли ћемо попустити под притисцима које и тренутно трпимо, или ћемо наставити путем слободе. 

Поштовани суграђани,  

Данас ће са нама на Свечаној сједници Скупштине града бити и добитници градских награда и признања за ову годину. Честитам им и захваљујемо на свему што раде, како бисмо сви живјели у бољој локалној заједници. Док је људи који се несебично дају да би били успјешни у свом послу или хуманитарним и друштвено-одговорним подухватима, овај град ће имати бољу будућност.  

 Бијељино, срећан ти Дан Града.