Градска скупштина СУБНОР-а, потомака и поштовалаца Бијељина: Обиљежено осамдесет година од ослобођења Бијељине :: Semberija INFO ::

 

Градска скупштина СУБНОР-а, потомака и поштовалаца Бијељина: Обиљежено осамдесет година од ослобођења Бијељине



Дан града - 24. септембар и Дан ослобођења града у Другом свјетском рату обиљежили су данас  чланови Градске скупштине СУБНОР-а, потомака и поштовалаца Бијељина, уз присуство бројних делагација из БиХ, Србије и Хрватске које су присуствовале Свечаној академији у Центру за културу „Семберија“, након чега су положени и вијенци испред биста народних хероја у бијељинском Градском парку.



Војкан Лакић, замјеник предсједника Градске скупштине СУБНОР-а, потомака и поштовалаца Бијељина подсјетио је да се данас прославља осамдесет година од ослобођења Бијељине у Другом свјетском рату.

„Коначно ослобођење Бијељине било је другог априла 1945. године, међутим, од 1974. године се овај дан слави као Дан ослобођења. У Другом свјетском рату из Семберије је учествовало око пет хиљада бораца, од тога је 1.488 њих погинуло, а страдало је и 3.056 жртава фашистичког терора. Око четири хиљаде људи је завршило у фашистичким логорима, а око седамсто Сембераца завршило је у злогласном Јасеновцу. Наше удружење његује традицију обиљежавања овако значајних датума и ми се трудимо да не заборавимо хероје и јунаке. Свједоци смо појављивања различитих теза о два антифашистичка покрета. Ми не мислимо тако. Постојали су фашисти и они који су сарађивали са фашистима, на другој страни су били антифашисти, честити и морални људи. Драго ми је што је међу нама и петнаест делегација из БиХ, Србије и Хрватске. Сваке године се окупљамо у све већем броју. Дугујемо захвалност и Градској управи Бијељина која нам помаже око данашњег обиљежавања овог значајног датума, а помажу нам и око обнове споменика и спомен-обиљежја из Другог свјетског рата“, истакао је Лакић.



Радослав Остојић, савјетник градоначелника града Бијељина, изјавио је да се 24. септембар 1943. године мора сачувати од заборава.

„Сјећамо се свих оних који су дали своје животе за извојевану слободу у Другом свјетском рату. Сви су они храбро ступили у борбу против највећег зла двадесетог вијека - нацистичке Њемачке и њихових савезника. Семберија је и тада показала колико је слободарски крај, јер се око пет хиљада Сембераца укључило у антифашистичку борбу. Морамо баштинити традиције те борбе и не дозволити да се жртве забораве, јер је велики број споменика био у јако лошем стању. Заједно са СУБНОР-ом смо кренули у реконструкцију и обнову споменика и спомен - обиљежја широм Семберије“, истакао је Остојић.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић