ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА



Медицинско особље Центра за заштиту менталног здравља који функционише при ЈЗУ Дом здравља Бијељина угостили су данас ученике средње Пољопривредне и медицинске те Економске школе. Посјета бијељинских средњошколаца уприличена је поводом Свјетског дана менталног здравља гдје су ученици упознати са тренутним стањем менталног здравља заједнице у којој живе, са узроцима и начинима заштите менталног здравља те изазовима са којима се они у овом периоду свог живота могу сусрести.



- Десети октобар, Свјетски дан менталног здравља ове године се обиљежава под мотом „Ментално здравље је универзално право“. У нашем центру желимо да до сваког појединца дођемо са информацијом шта заправо јесте ментално здравље, обзиром да много људи површно или погрешно посматра ову област а све у циљу да заштитимо и унаприједимо ментално здравље људи који живе на подручју града Бијељина: од најмлађег узраста па до наших најстаријих. У посљедње вријеме са најмлађима највише радимо путем логопедско-дефектолошког третмана. Наша дјеца имају проблема у развоју говора, са постизањем школских активности, ту су и проблеми у понашању, емоционални проблеми, проблеми вршњачког насиља, самоповређивања а уочена је и све чешћа појава депресивних стања у овој популацији, посебно код адолесцената. Највећи број случајева нарушавања менталног здравља радно способног становништва настаје усљед стреса, присутне су и различите форме депресије а можемо рећи и да расте број случајева са тежим облицима менталних поремећаја док је код најстарије популације све присутнија појава деменције, што није био случај у ранијем периоду“, изјавила је др Весна Деспотовић, начелник Центра за заштиту менталног здравља ЈЗУ Дом здравља Бијељина.

Докторица Деспотовић је истакла задовољство да се све више људи ослобађа стигме и друштвеног стереотипа према људима који су у потреби за стручном помоћи особља овог центра. Центар за заштиту менталног здравља Бијељина има неколико стручњака различитих профила како би на најбољи начин одговорио на све изазове у свом раду: психологе, логопеде, педагоге и психијатре. 

- Највећи број људи који нам се јављају имају проблема са депресијом и анксиозношћу. Све је то резултат друштвене стварности коју живимо а која је оптерећена егзистенцијалним изазовима. Поред тога, чињеница да је рат завршен прије скоро 30 година не значи да је престао и даље производити штетне посљедице у психи људи. Значајан је број људи који се лијече од посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП) гдје њихове породице све то проживљавају заједно са њима па се на тај начин траума трансгенерацијски преноси на друге чланове породице. Много проблема за ментално здравље нашег становништва изазива све присутнија наркоманија, поготово код адолесцената“, рекао је Олег Грубач, специјалиста психијатар.


Семберија инфо - И. Гутић