ПОРОДИЦА ЈЕ ДАНАС СУОЧЕНА СА БРОЈНИМ ИЗАЗОВИМА :: Semberija INFO ::

 

ПОРОДИЦА ЈЕ ДАНАС СУОЧЕНА СА БРОЈНИМ ИЗАЗОВИМА



Народна библиотека „Филип Вишњић“ Бијељина, Савез за дјецу, младе и породицу Републике Српске  и Удружење хранитељских породица „Дјечија радост“, организовали су вечерас стручно предавање под називом “Како сачувати ментално здравље породице”.



Мила Стојановић, дипл. социјални радник и системски породични савјетник, наглашава да су лоше социоекономске прилике један од највећих изазова којима је данас изложена породица. 
- Наша социоекономска ситуација доводи до тога, да су родитељи колико год били функцинални, принуђени да раде мимо осмочасновог радног времена како би дјеци обезбиједили егзистенцију, а самим тим дјеца имају више простора за увођење неких лоших примјера у свој живот. Мој савјет је да имате повјерења у своју породицу, да са њом дијелите и добро и лоше, а савјет родитељима је да требају радити са својом дјецом, да их требају ослушкивати и пустити да одлучују заједно са њима у неким важним ситуацијама, јер тако ће изградити однос повјерења”, истакла је Стојановићева.



Александра Радановић, дипл.психолог и системски породични савјетник, истакла је да не постоји универзални рецепт за очување менталног здравља породице, јер је свака породица прича за себе али да нам само познавање животних циклуса може помоћи да не уђемо у неке дисфункционалне обрасце.


Семберија инфо / С. Николић