Подршка пољопривреди локалне управе Угљевика: Кречњак за квалитет земљишта :: Semberija INFO ::

 

Подршка пољопривреди локалне управе Угљевика: Кречњак за квалитет земљишта


За 70 пољопривредних произвођача из општине Угљевик данас су уручена рјешења о додјели кречњака у циљу побољшања квалитета пољопривредног земљишта.



За ову најмену из буџета општине Угљевик издвојено је 60.000 КМ за 3.000 тона кречњака.

Начелник Угљевика Василије Перић заједно са сарадницима уручио је рјешења и најавио овофидишњи подстицај за пољопривреду у укупном износу од 400.000 КМ из локалног буџета.



-То су подстицајна средства за набавку механизације, нове опреме и нових засада-појаснио је Перић и позвао пољопривредне произвођаче који се нису пријавили за додјелу кречњака да се јаве јер је остало још 1.000 тона кречњака у расподјели.

-Кречњак се показао као изузетно добар за кисела земљишта и на тај начин очекујемо да ће се приноси повећати на пољопривредним газдинствима-додао је Перић.



Он је додао да је локална управа имала у виду раст цијена и инфлацију те пад цијена житарица а са друге стране високе цијене улазних компоненти за обраду земљишта од нафтних деривата до ђубрива и других средстава.

Пољопривредни произвођач Петар Симић из Горњег Забрђа каже да ће овај подстицајни кречњак да ће побољшати квалитет замљишта на обрадивим површинама.