Уручени уговори о стипендирању за ученике генерације основних и средњих школа :: Semberija INFO ::

 

Уручени уговори о стипендирању за ученике генерације основних и средњих школа


Данас је у згради Градске управе, градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић уручио уговоре о стипендирању за ученике генерације основних и средњих школа са подручја града Бијељина.  



Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине казао је да је данас уручено укупно 18 рјешења за стипендирање и то 13 за ђаке генерације основних школа и пет за ђаке генерације средњих школа.

-Износи стипендија су повећани ове године, за ученике генерација основних школа стипендија износи 150 КМ, а за ученике средњих школа 250 КМ. Ови ученици су понос нашег града и ми ћемо се трудити, као што смо и до сада да још више подижемо буџетске оквире. Трудићемо се и да повећавамо материјална издвајања када су у питању стипендије, а не само када су у питању износи него и број стипендиста. По питању издвајања за стипендија  буџетски оквир за текућу годину износи око 400.000 КМ, а од којих ће бити исплаћене  ученичке и студентске стипендије. За сљедећу буџетску годину потрудићемо се да та издвајања буду још већа, јер имамо нове идеје како подржати наше средњошколце који похађају занате. Као што је Ниче рекао „Знање је моћ“, а ми можемо то потврдити тако што ћемо и даље одговорно градити наше друштво управо на темељима образовања“, истакао је Петровић.



Љубиша Станишић, испред Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе Града Бијељина овом приликом најавио је је Градска управа Града Бијељина  расписала Јавни позив за додјелу стипендија за студенте основних студија који ће бити отворен до другог новембра ове године.

-Овом приликом морам истаћи да смо повећали износ стипендија у односу на претходну годину.  Ове године очекујемо велики број студената који ће се јавити на позив, а сви су свједоци да смо прошле године имали расписан јавни позив за 36 студената, а сви који су испунили услове конкурса, по одлуци градоначелника  добили су стипендије. Вјерујем да ће и ове године бити велики број пријављених и самим тим размотрићемо ситуацију  да изађемо у сусрет свима који буду испуњавали услове. Износ стипендија за основе студије износио је 240 КМ, а сада је 250 КМ гдје је са увећањем до 30 одсто може исносити и до 325 КМ. Ми смо у овом тренутку локална заједница која има највеће стипендије, не само у РС, него и шире“, рекао је Станишић.

Милена Зеленовић, мајка Михајла Симића ученика генерације Основне музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“  изразила је радост и захвалност због увећања стипендија, која према њеним ријечима много значи родитељима.



-Стипендије много значе материјално, али прије свега оне за дјецу представљају мотивацију да буду још бољи, успјешнији и да на овај начин  „прокрче“ пут свој другој дјеци која желе да буду најбољи међу најбољима“, казала је Зеленовићева.
 
Давор Јефтић, отац Нађе Јевтић ученика генерације Основне школе „Петар Петровић Његош“ Велика Обарска, а сада ученица Техничке школе „Михајло Пупин“ Бијељина, смјер техничар информациониох технологија истакао је да га је његова кћерка Нађа учинила веома поносним, те да му је велика част бити присутан у Градској управи оваквим поводом.

-Овом приликом захвалио бих се градоначелнику Љубиши Петровићу и Градској управи што препознају младе и квалитетне људе. Надам се да ће и у будћности дјеловати у овом правцу како би их задржали у овој држави, да нам они изграђују будућност и подижу свијест на виши ниво“, закључио је Јефтић.

(Семберија инфо)