ПОСЈЕТИТЕ МИТРОВДАНСКИ ВАШАР 8. НОВЕМБРА :: Semberija INFO ::

 

ПОСЈЕТИТЕ МИТРОВДАНСКИ ВАШАР 8. НОВЕМБРА



И ове године у организацији А.Д.“ГРАД“ Бијељина, Туристичке организације Бијељине и Градске управе Града Бијељина на простору Агротржног центра у Бијељини одржаће се традиционални Митровдански вашар.

Осим што Српска православна црква и њени вјерници празнују Митровдан, дан посвећен Светом Димитрију, за овај дан се везују и други обичаји. У Грчкој је обичај да се на Митровдан обављају организована колективна крштења, а мала дјеца приликом крштења се обавезно помазују миром св. Димитрија, јер се сматра да ће бити „мили Господу, и здрави мајци својој“. Такође, Митровдан се светкује и као бећарски празник и овчарски дан, јер су се на овај дан исплаћивали бећари – чувари стоке. Према народном предању, хајдуци су се растајали на Митровдан ради зимске паузе и зацјеливања рана, а састајали поново на Ђурђевдан, како се говорило: „Ђурђевданак хајдучки састанак, Митровданак хајдучки растанак“.

Осим дружења, умјетичких програма, изложби кућних радиности и старих заната, и ове године незаобилазне су Купусијада и Фијакеријада.
 

Molimo učesnike ove manifestacije da prijave dostave najkasnije do 05.11.2023. godine u prostorijama A.D.“GRAD“ Bijeljina ili elektronski na e-mail: [email protected]. Kontakt osoba: Savo Jovanović, telefon 055 203 403.

A.D.”Grad” Bijeljina