БИЈЕЉИНА: У ТОКУ ЈЕ ПРОЈЕКАТ УНАПРЕЂЕЊА РАДА САВЈЕТА МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: У ТОКУ ЈЕ ПРОЈЕКАТ УНАПРЕЂЕЊА РАДА САВЈЕТА МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА



Градска управа Града Бијељина већ седму годину учествује у пројекту „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”, које у име Градске управе реализује Одсјек за локални економски развој и европске интеграције као координатор наведеног пројекта за Бијељину. Пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ” спроводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ у сарадњи са домаћим институцијама, док су финансијска средства за реализацију пројекта осигурале владе Швајцарске и Шведске. Пројектни циљ је повећање учешћа грађана у дефинисању приоритета локалне заједнице које финансира локална управа.



У Бијељини је јуче одржана посљедња у низу обука за чланове и предсједнике савјета 70 мјесних заједница са подручја града Бијељина. До сада су обуку прошли представници 40 мјесних заједница (80 чланова савјета М3 и четири координатора Одсјека за послове мјесних заједница) док су на јучерашњој, посљедњој обуци у овом циклусу, присуствовали представници преосталих 30 мјесних заједница.

- Циљ данашње обуке је увођење систематског приступа у раду мјесних заједница и представљању приоритета према релевантним институцијама. Кроз обуку,  учесницима ће бити појашњено: како да разумију кораке у процесу припреме и вођења форума грађана - који служи као инструмент укључивања грађана у процесе доношења одлука; како да воде процес планирања и утврђивања кључних приоритета развоја мјесне заједнице и донесу план на годишњем нивоу који ће укључити потребе различитих категорија становништва, укључујући и маргинализоване групе те како да раде годишње извјештавање према надлежним органима Градске управе“, рекла је Анкица Тодоровић, шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Градске управе Града Бијељина.



Према ријечима Милке Ђукановић, предсједнице Савјета МЗ Лединци, представници овог савјета су учествовали и у првој фази пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ у оквиру којег су грађани са подручја МЗ Лединци делегирали и кроз пројектна рјешења реализовали три пројекта.

- Ради се о прилици да грађани, појединци, директно на форуму грађана могу дати своје приједлоге за које, у оквиру овог пројекта можемо доћи до финансијских средстава за рјешавање неког од тих приједлога, односно проблема из наше мјесне заједнице. На првом форуму смо имали мало заинтересованих грађана али се послије стало повећавао њихов број. Ми смо, кроз два пројекта успјели да уредимо пјешачке стазе у Улици краља Драгутина а путем трећег пројекта смо у ОШ „Вук Караџић“ уредили учионицу намјењену за образовање дјеце са посебним потребама“, изјавила је Ђукановићева. 

На другој страни, Драган Љубинковић, предсједник МЗ Галац, по први пут је присуствовао једној оваквој обуци. Дошао је да се упозна са начинима функционисања овог пројекта како би чланови Савјета МЗ Галац могли реализовати неки од пројеката који су важни за грађане њихове мјесне заједнице. 

- Имамо проблем са трафостаницом у Лозничкој улици. Ево јуче је ауто ударило у исту и имали смо проблема са опскрбом електричне енергије. Вољели бисмо, или да се трафостаница измјести или да се на адекватан начин заштити од оштећења. Имамо план да израдимо пројекат којим би се повећала безбједност ученика и других пјешака у рејону ОШ „Јован Дучић“ као и још неколико приједлога“, рекао је Љубинковић.


Семберија инфо - И. Гутић