КОАЛИЦИЈА “КОЛОСИ” О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ ЖЕНА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: ПОНОСНЕ СМО И ЖЕЛИМО ДА БУДЕМО ВИДЉИВЕ :: Semberija INFO ::

 

КОАЛИЦИЈА “КОЛОСИ” О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ ЖЕНА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: ПОНОСНЕ СМО И ЖЕЛИМО ДА БУДЕМО ВИДЉИВЕ



Коалиција “Колоси”, организовала је радионицу  на којој је разговарано о правима жена са инвалидитетом на одговарајућу здавствену заштиту и достојанствен приступ здравственим услугама на подручју Града Бијељина. Технички секретар коалиције Колоси Милорад Јовић појаснио је да је радионица организована у оквиру пројекта My Right “Овдје сам-видљива и поносна” коју подржава Амбасада Шведске.



- Акценат је на “невидљивим” женама са инвалидитетом, а посебно које живе у руралном подручју и које су социјално угрожене. Циљ нам је да дефинишемо како да жене са инвалидитетом остваре своја људска права и да имају достојанствену и адекватну здравствену заштиту. Проблем се појављује кад жена која је социјално угрожена, оде на преглед код др специјалисте и током прегледа се открије болест. Пацијенткиња потом треба да уради још неколико специјалистичких прегледа, а она нема новца. Ако уз то живи у руралној средини и нема превоза,  трошкови се додатно увећавају, а све то њен живот доводи у опасност. Коалиција Колоси се бори да се то рјешава кроз институције, да имају одређене бенефиције, да би могле да обаве све потребне прегледе. Такође, жене које имају онколошке проблеме, дијебетес и друге болести, треба да имају могућност одласка на бањску рехабилитацију. Знамо да је закон добро регулисао бањску рехабилитацију за породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде и цивилне жртве рата, који имају бесплатну бањску рехабилитацију, али жене из наведених категорија, нажалост, плаћају партиципацију. Ова радионица је начин да покушамо да са Градском управом договоримо да сваке године, до пет жена са инвалидитетом које су социјално угрожене, од Града и Фонда здравственог осигурања добије бесплатну партиципацију и бањску рехабилитацију”, рекао је Јовић. Према подацима Центра за социјални рад, преко 2.000 корисника корисника за туђу његу и помоћ.



- Центар је редовни активиста свих округлих столова и радионица које проводи коалиција Колоси и пратимо рад једни другима. Ми смо и прије оснивања коалиције били активни у мапирању потребе грађана. Особе са инвалидитетом су посебно осјетљива категорија, коју имамо у свом раду и наравно да на њих обраћамо посебну пажњу, а кад је жена у питању, то нас доводи у још сензибилнију позицију”, рекла је Мила Стојановић, социјални радник.

Предсједница Удружења слијепих и слабовидих лица Бијељина, Лопаре и Угљевик Љиљана Јовичић истакла је да је потребно да се становништво више информише о правима  која могу остварити, посебно кад су суочени са обољењима.
- За слијепе и слабовиде особе, много значи кад захваљујући удружењу добију бијели штап за кретање, а не морају да га купују. Предсједница Форума жена Данијела Ђурић нагласила је да је стратешки циљ здравствена заштита жена са инвалидитетом, што подразумијева и бањску рехабилитацију.

- Жене са инвалидитетом и жене онколошки пацијенти, немају довољно потребних информација о остваривању права, а ту су и финансијски проблеми. Наш циљ је да будемо видљиве у друштву, у ординацијама и у институцијама”, поручила је Ђурићева.


Семберија инфо - О. Стјепановић