Одржана конференција за медије поводом обиљежавања Европског дана борбе против трговине људима :: Semberija INFO ::

 

Одржана конференција за медије поводом обиљежавања Европског дана борбе против трговине људима



Поводом обиљежавања Европског дана борбе против трговине људима, данас је у Центру за културу “Семберија”, одржана конференија за новинаре, на којој је указано на озбиљност ове проблематике у БиХ.

Овај сложен и деликатан изазов захтијева заједнички ангажман и координацију свих релевантних актера како би се успјешно сузбила или бар умања трговина људима и заштитиле све потенцијалне жртве, сагласни су данас били представници Центра за социјални рад Бијељина и Удружења “Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња Отахарин”.

- Трговина људима је озбиљан феномен, трговци људима су озбиљни предатори и трговци људима могу бити сви. Жртва трговине људима није искључиво и само ромско дијете, они свакако јесу најподобнији, али жртва трговине људима може бити свако“, нагласила је Снежана Гајић, програмски радник Удружења „Отахарин“.

Трговина људима на подручју Бијељине најприсутнија је у форми незаконите експлоатације дјеце за рад. Славица Коврлија испред Центра за социјални рад Бијељина, истакла је да је слика дјеце ромске националности која просе, јако нелагодна и депримирајућа, али да  томе доприноси више фактора.

- Као неко ко дуго ради у Центру за социјални рад, могу вам рећи да је трговина људима и дјецом генерално присутна иако то можда није видљиво из позиције која није наша. Нема дана да се о трговини дјецом, на начин на који ради Центар за социјални рад, не прича, разговара, не узимају анамнезе, врши процјена терена, нема дана да се на неки начин не осврнемо на проблематику која је око нас. Трговина је посебан феномен који захтјева озбиљан рад, професионализам и још је недовољно разјашњена, односно на недовољном нивоу је феноменологија која би тако лако могла да се искоријени. Трговина је постојала и, нажалост, постојаће, јер су наши трговци све способнији и прилагођавају се новим трендовима. Увијек су на корак испред свих нас, а посебно је тешко када су у питању дјеца“, рекла је Коврлија  и додала да дјело трговне људима, већином тешко доказиво у пракси.

Након конференције за новинаре одржан је састанак Радне групе за заштиту безбједности дјеце Града Бијељина, која у нашем граду дјелује од 2012. године. 


Семберија инфо - С. Николић