Чврсте везе Матице српске и општине Угљевик: Пун сјај „Матице“ из матице Србије :: Semberija INFO ::

 

Чврсте везе Матице српске и општине Угљевик: Пун сјај „Матице“ из матице Србије


Општина угљевик одавно је стасала у велики културни центар Срба, мада је мала по површини али по чувању и његовању националног блага испред многих већих средина не само на лијевој и десној обали Дрине. Очување језика и азбуке, и њихова афирмација као и укупног културног блага нешто је на чему се у овој подмајевичкој општини неуморно ради деценијама и годинама. Ово је истакнуто данас приликом свечаног чина потписивања протокола о сарадњи између Матице српске и општине Угљевик.

Уговор је у име општине потписао начелник Василије Перић а у име Матице српске њен потпредсједник професор др Јован Делић.

Професор Делић поред осталог, један је од најбољих бесједника на Вуковом сабору у Тршићу а Перић је међу његовим највећим поштоваоцима што важи и за велику посвећеност Вуковом имену и дјелу.

Делић је истакао да Матица српска од данас у општини Угљевик има озбиљног члана и сарадника и посебно изразио задовољство јер је овај споразум потписан у дане када ова подмајевичка општина прославља своју заштитницу и крсну славу Свету Петку Параскеву.

-Матица српска је у посљедње двије године радила интензивно да повезује градове и у Србији и изван Србије са матицом да би пробудила научне и друге потенцијале које постоје у мјестима са којима потписујемо протоколе о сарадњи а с друге стране на неки начин финансијски ојачала себе саму за оне послове које раде на терену а тиче се духовних послова,  а то су језик, књижевност и историја-рекао је Делић.

Начелник Угљевика Василије Перић изразио је задовољство јер је озваничена сарадња према његовим ријечима са најстаријом инстутуцијом из области културе, књижевности и науке и додао да овај споразум много значи општини Угљевик.

-Матица српска је успјела да духовно обједињује сав српски народ гдје год Срби живјели, да ли је то у расејању или матици-рекао је Перић.

Он је подсјетио да епископ зворничко-тузлански Фотије често истиче да је Угљевик стасао у духовни центар.

-Те ријечи нашег владике Фотија обавезују нас да наставимо да чувамо нашу културу, писмо, традицију, вјеру православну а заједно са Матицом српском ћемо још болље успијевати у томе-закључио је Перић.

Састанку су присуствовали протојереј Александар Тешић, предсједник Скупштине општине Угљевик Зоран Лазић, предсјдник Црквене општине Угљевик Горан Јовичић као и представници Центра за културу „Филип Вишњић“ из Угљевика и представници Народне библиотеке.