Бијељина: Нови Житопромет отвара фабрику сточне хране :: Semberija INFO ::

 

Бијељина: Нови Житопромет отвара фабрику сточне хране


У наредном периоду планирамо да отворимо фабрику сточне хране, казала је у разговору за "Независне новине" Тања Старчевић, директорица "Кутјева" Бањалука и директорица Пословне јединице "Нови Житопромет" Бијељина.

Наиме, како је рекла, тренутно врше откуп житарица, гдје од семберских пољопривредника откупљују кукуруз, а у плану је да откупљују и пшеницу. "Ми све количине које нам пољоприведници доставе исплаћујемо у рекордном року, немамо дуговања према пољоприведницима, они како довезу, ми то одмах платимо", казала је Страрчевићева.

Према њеним ријечима, што се тиче даљег пласирања житарица, "Кутјево" продаје у БиХ својим познатим купцима.

"Што се тиче покретања фабрике сточне хране, наступила је незахвална ситуација, те испитујемо тржиште што се тиче цијена и свега осталог, тако да са сигурношћу не можемо да кажемо тачно када ће бити отворена фабрика", рекла је Страрчевићева.

Додала је да они сада раде један по један сегмент, те улажу у нову опрему, али према њеним ријечима, недавно су завршили сушару у пословном кругу "Новог Житопромета" у коју су уложили скоро милиона марака, подсјетивши да је од тренутка када је "Винарија Кутјево" купила "Нови Житопромет" услиједило реновирање производних погона и улагање у опрему.

Како је рекла, семберски пољоприведници су са одушевљењем прихватили да од прошле године могу поново да предају житарице у "Нови Житопромет".

"Наишли смо на позитивне реакције домаћих пољоприведника, јер је економска ситуација у цијелом региону, па и у Европи, када је у питању храна, изузетно нестабилна", казала је Старчевићева.

Да је похвално што овај прехрамбени гигант поново откупљује житарице, те да има у плану да отвори фабрику сточне хране, наишло је на позитивне коментаре код ратара у овом дијелу Српске.

Бошко Радић, предсједник Удружења пољоприведних произвођача села Семберије, истиче да је јако значајно да је ова фабрика поново у погону, јер је за овај крај јако битно да пољопривредници имају гдје да предају житарице.

"Што се тиче саме сарадње, јако смо задовољни, а што се тиче откупне цијене, ове године је јако лоша", казао је Радић.

Додао је да су јако коректни што се тиче плаћања, те да у јако кратком року врше исплате.

"Што се тиче планова о покретању фабрике сточне хране, то много значи нама пољопривредним произвођачима", казао је Радић.

Како је рекао, складишни капацитети "Новог Житопромета" износе око 25.000 тона и својевремено су били већи од укупних складишних капацитета свих других млинова на подручју Семберије.

Подсјетимо, "Винарија Кутјево", која је у власништву Енвера Моралића, једног од најбогатијих Хрвата, 2021. године купила је "Нови Житопромет" за износ од 3,5 до четири милиона евра од фочанског "Павгорда", у чијем посједу је ово млинско-прерађивачко предузеће било свега неколико мјесеци.

Енвер Моралић, власник "Винарије Кутјево", потврдио је тада за "Независне новине" да је посао са "Новим Житопрометом" завршен те да је извршена куповина.

"Наша фирма из Бањалуке извршила је купњу, 'Новом Житопромету' припадају фабрика сточне хране, пекара, силоси и то је све купљено", казао је Моралић.

Што се тиче планова, он истиче да планирају да обнове читаву производњу.

"Планирамо да обновимо фабрику сточне хране, пекару, силосе, да наставимо с производњом, као и да радимо с кооперантима у тој регији", казао је Моралић и додао да тренутно 20 радника наставља с радом.

"С повећањем пословања, ми ћемо запослити додатне раднике, тако да бисмо већ идуће године могли имати између 50 и 100 радника", појаснио је Моралић.

(Независне)