САЈБЕР СИГУРНОСТ: КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ? :: Semberija INFO ::

 

САЈБЕР СИГУРНОСТ: КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ?


Октобар је мјесец који је у Европској унији посвећен подизању свијести грађана о сајбер безбједности. Током цијелог мјесеца институције надлежне за област сајбер безбједности спроводе различите кампање путем којих грађанима указују на важне детаље који се тичу заштите и очувања њихове сигурности: како да заштите личне податке, како функционишу вируси, гдје и које ризике треба да избјегавају и које мјере да предузму како би заштитили себе и свој рачунар.



-У посљедње вријеме на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина примјетан је повећан број пријављивања превара, које се односе на неовлаштено прибављање података са банковних картица грађана. Преваре се дешавају тако што извршиоци претходно „хакују” Фацебоок и/ли Инстаграм профил жртве а затим, лажно се представљајући, у њено име шаљу поруке њеним пријатељима у којима траже да им фотографишу обје стране банковних картица, како би извршили наводну куповину преко истих. На тај начин, злоупотребом картице скидају новац са рачуна за који је картица издата. Имајте на уму да је за кориштење банковне картице за куповину преко интернета, довољно имати број картице, валидност (датум важења картице) и контролни број (ЦВВ2/ЦВЦ2), те због тога треба бити врло опрезан приликом давања ових података другим лицима. Такође, упозоравамо грађане да уколико путем СМС порука добију Фацебоок кодове ( #1234 и сл) да је то први сигнал да неко покушава да им украде профил. Обавеза је да наведене кодове не прослијеђују својим пријатељима, чак и ако им то они траже јер су то заштитни кодови за приступ личним профилима на друштвеним мрежама. Уколико би послали наведени код, требају бити свјесни да су тим поступком непознатим лицима омогућили приступ свом профилу, а они ће у најкраћем року извршити промјену лозинке и онемогућити правим „власницима“ даљи приступ профилима. Администратори Фацебоок-а и Инстаграм-а, у оваквим ситуацијама промптно реагују на начин да корисницима рачуна на овим друштвеним мрежама путем е-маила шаљу упозорење за свако ново пријављивање на њихов профил као и за сваки покушај промјене лозинке те овим путем апелујемо на грађане да не занемарују ова упозорења, јер је то један од начина да се заштите од евентуалне крађе властитих профила и личних података“, поручио је Раде Вучковић, начелник Одјељења за привредни криминал Полицијске управе Бијељина.

У случајевима када су грађани већ дали своје податке са банковне картице, те сумњају да могу бити преварени, потребно је да одмах контактирају банку која је издавалац картице са циљем њеног блокирања, спречавања злоупотребе картице и због евентуалног поврата новца, као и да све пријаве надлежној Полицијској станици.
-Апелујемо на грађане да на wеб страници Министарства унутрашњих послова Републике Српске на платформи ”Спречавање високотехнолошког криминалитета” могу да се информишу о свим видовима превара и начинима заштите у дијелу ”НемојБитиПреварен” (од спортских мечева, е-маил превара, превара са банковним картицама и разних других превара). Осим наведених упозорења, на поменутој интернет страници грађани могу пронаћи корисне савјете о заштити личних података, заштити персоналног рачунара, о безбједности дјеце на интернету, могу погледати едукативне кампање о заштити дјеце у дигиталном добу, упознати се са новостима у области сајбер криминала и још много других детаља“, поручио је Вучковић.

(Семберија инфо)