Угљевик прославио своју заштитницу: Света Петка српског поријекла :: Semberija INFO ::

 

Угљевик прославио своју заштитницу: Света Петка српског поријекла


Славске свечаности општине Угљевик почеле су Светом литургијом у храму Свете Петке Параскеве, литијом која је прошла градским улицама, након чега је традиционално испред зграде општине преломљен славски колач у част заштитнице Свете Петке коју прославља ова подмајевичка општина.

Архијерејски намјесник угљевичко-јањски протојереј Александар Тешић по благослову епископа зворничко-тузланског Фотија пружио је ријечи молитве, подршке и љубави свим становницима општине Угљевик.

-Ми смо мало мјесто али мјесто не чини човјека, људи су ти који чине мјесто, а ми се молимо да будемо велики људи, добри, честит и поштени, да нас красе дивне хришћанске врлине које треба да красе сваког православног домаћина, онда ће наш Угљевик бити велики, напредан, благославен Богом-поручио је Тешић.



Начелник Угљевика Перић је обраћајући присутнима, пожелио је срећну крсну славу свим Угљевичанима уз жељу да Угљевик и даље буде напредна средина.

-Хвала епископу зворничко-тузланском Фотију, дивном архијереју Српске православне цркве, који каже да је Угљевик једно велико духовно мјесто-рекао је Перић.

Он је захвалио  свештенству, грађанима, гостима што су данас учествовали у како каже великој радости, прослави крсне славе ове општине.



-Крсну славу прослављамо са жељом да већ од данас буде пуно боље. Свима вама драги Угљевичани честитам овај дан, нашу крсну славу, са жељом да крсну славу, традицију, културу и обичаје преносимо на наше млађе генерације да их учимо љубави, поштењу, нашој вјери православној-поручио је Перић.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Зоран Лазић честитао је крсну славу свим становницима ове подмајевичке општине уз напомену да је слава општине за Угљевичане увијек сабор љубави, пажње слоге и посвећености својој заштитници Светој Петки и вјери Христовој.



-Да увијек будемо на Христовом путу љубави, онако како нас је учио Свети Сава. И да свеукупни напредак прати сваког нашег човјека и све наше породице и домове-пожелио је Лазић.

Слави општине Угљевик заједно са бројним вјерницима присуствовао је жупан Кидричева (Словенија) Антон Лесковар, начелник општине Лопаре Радо Савић, директор Рудника и Термоелектране “Угљевик” Дико Цвијетиновић, Народни посланик у Скупштини Републике Српске Милутин Тасовац и други гости.