ЈЗУ БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ЗА ЖЕНЕ ИЗ “КОЛОСА” ОРГАНИЗОВАНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ :: Semberija INFO ::

 

ЈЗУ БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ЗА ЖЕНЕ ИЗ “КОЛОСА” ОРГАНИЗОВАНИ ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ


Поводом октобра, ружичастог мјесеца борбе против карцинома дојке, у ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” организовани су бесплатни превентивни ултразвучни прегледи дојки за чланице Форума жена са инвалидитетом КОЛОСИ Бијељина.

Да ова злоћудна болест не бира године, примјер је чланица КОЛОС-а Драгана Брацановић, која је дојку оперисала 2021. године у 60-ој години живота.

Много ми значе ови превентивни прегледи, да се растеретим, да не размишљам о најгорем… Прошла сам кроз све то, знам како изгледа и ево Богу хвала резултат ми је добар, рекла је Брацановић.

Сви би требали да радимо на буђењу свијести о значају превентивних прегледа као првог корака у борби против карцинома дојке, једне од водећих малигних болести у свијету, рекао је технички секретар Коалиције, Милорад Јовић и захвалио се менаџменту Болнице на челу са директором проф. др Златком Максимовићем на подршци и прилици да организовано дођу на преглед.

Ово је прави пут да покажемо да кроз партнерство можемо да учинимо што боље пружање неког вида здравствене услуге особама са инвалидитетом. Желим да истакнем да је болница “Свети Врачеви” у потпуности прилагођена овој категорији становништва. Имамо лифтове, тоалете за особе с инвалидитетом, електронска врата, приступне рампе… све услове које једна установа мора да задовољава и зато морамо похвалити бијељинску Болницу. На недавно одржаном састанку са главном сестром болнице Милицом Дикић, договорили смо да организујемо и убудуће групне специјалистичке прегледе жена из наше Коалиције, уколико буду имале потребе за истим. Врло је важно да особе са инвалидитетом имају адекватну здравствену заштиту и што квалитетнији приступ здравственим услугама, рекао је Јовић.

Он је додао да су чланови свих удружења Коалиције КОЛОСИ који су користили или тренутно користе услуге болнице презадовољни сензибилношћу комплетног медицинског особља према овим категоријама нашег друштва.

Ове године бијељинска болница је на неколико начина обиљежила ружичасти октобар. Осим ове акције, сваког уторка у мјесецу организовали смо бесплатне превентивне ултразвучне прегледе дојки за све заинтересоване жене а 24. октобра љекари наше здравствене установе онколог др Биљана Марјановић, гинеколог др Миомира Бркић, радиолог др Јелена Марић заједно са директором проф. др Златком Максимовићем одазвали су се позиву Удружења жена обољелих од карцинома дојке “Геа” за учешће на предавању на тему “Превентива, најбољи лијек” које је одржано у Народној библиотеци “Филип Вишњић”.